вівторок, 25 липня 2006 17:44

Людмилі Гурченко поставлять пам"ятник

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  У київському музеї воскових фігур скульптура Людмили Гурченко з’явилася однією з перших
У київському музеї воскових фігур скульптура Людмили Гурченко з’явилася однією з перших

Зірка радянського кіно Людмила Гурченко одружилася зі співаком Йосифом Кобзоном 1967-го. Через три роки вони розлучилися і, за чутками, весь цей час не спілкуються. Але дещо їх досі об"єднує.

2003-го 69-річному Йосифу Кобзону встановили пам"ятник на вулиці Челюскінців у Донецьку. Багатьох тоді здивувало, що живу людину відлили в металі. Незабаром 70-річна Людмила Гурченко також матиме власний монумент — у центрі Харкова, на сходах до Оперного театру. Його відлив із бронзи місцевий 43-річний скульптор Сейфаддін Гурбанов. Він працював із фотографіями акторки чотирирічної давності.

— Це буде ціла композиція на тему "Карнавальної ночі" — дебюту Гурченко в кіно, — розповідає Гурбанов. — За нею буде зелена "завіса" із грецького каменю — неначе оксамитові гардини, з годинником, який показує без п"яти хвилин північ. Людмила Марківна наче співатиме пісню "Пять минут".

Поставити пам"ятник Гурченко запропонував 46-річний депутат— БЮТівець Олександр Фельдман. Аргументував це тим, що знаменита акторка народилася і вчилася у Харкові. На початку лютого депутат звернувся до міської ради. Чиновники довго вирішували, чи можна ставити пам"ятник живій людині.

— Це неетично, — каже Олексій Хорошковатий, 28 років. — Ми були проти. Зрештою зійшлися, що це буде садово-паркова скульптура героїні фільму, а не пам"ятник Людмилі Гурченко.

Сама Людмила Марківна не заперечує, щоб її фігуру у бронзі встановили в центрі рідного міста.

Люся забула про близьких людей

— У кінці лютого, коли глиняна заготовка скульптури вже була готова, я надіслав її фото на електронну пошту Гурченко, — згадує Сейфаддін Гурбанов. — Потім зателефонував Людмилі Марківні до Москви. Розмовляв з її чоловіком, продюсером Сергієм Сеніним. Він сказав: "Людмилі скульптура сподобалася, робіть далі. Але вона хоче, щоб ви додали трохи печалі. Бо життя в неї дуже важке було". Я додав печалі, це елементарно.

Остаточною версією скульптури актриса залишилася задоволена.

З Еллою Варшавською, 69 років, Гурченко вчилася у музичній школі. Елла Абрамівна вважає, що її колишня знайома не заслуговує на пам"ятник:

— Люся погано себе поводила зі своєю мамою, і з дочкою, і з нашою вчителькою Матильдою Володимирівною. Коли стала відомою, забула про близьких людей.

Інший харківський знайомий Гурченко, 70-річний композитор Володимир Золотухін, не бачить нічого дивного в прижиттєвому пам"ятнику:

— Василю Шукшину он поставили пам"ятник при житті, космонавтам ставлять. Гурченко — гордість Харкова. Тому пам"ятник має бути.

В Україні серед живих увічнили також спортсмена Сергія Бубку — в Донецьку. А, приміром, у США є пам"ятники співачці Шакірі, музикантові Джеймсу Брауну, нинішньому президентові країни Джорджу Бушу.

А от народний депутат України і відомий дисидент радянських часів Левко Лук"яненко кілька років тому відмовився від пропозиції встановити йому пам"ятник у рідному селі Хрипівці на Чернігівщині. Дружина Левка Григоровича Надія вважає, що в Україні й без того забагато пам"ятників.

Зараз ви читаєте новину «Людмилі Гурченко поставлять пам"ятник ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі