середа, 01 червня 2011 08:51

Люди штурмували мерію дві години

Автор: фото: Тетяна Заровна
  Акція протесту на площі перед міськвиконкомом у місті Харцизьк на Донеччині. У понеділок зранку зібралися понад тисячу людей. Голосують за недовіру міській владі. Кричать ”Мафию долой!” та ”Ганьба!”
Акція протесту на площі перед міськвиконкомом у місті Харцизьк на Донеччині. У понеділок зранку зібралися понад тисячу людей. Голосують за недовіру міській владі. Кричать ”Мафию долой!” та ”Ганьба!”

Зранку 30 травня на площі перед міськвиконкомом у Харцизьку на Донеччині збираються літні люди. Чекають початку мітингу.

— У нас самая дорогая вода в Донецкой области, и подают по часам. За 2-комнатную квартиру отдаем 450 гривен. Прежде, чем цены повышать, мэр должен встретиться с народом. И рассказать, куда девают деньги. Тарифы подняли, а дворник как получал минимальную зарплату, так и получает, — каже 73-річна Людмила Крайнова.

— У меня сын умер в 2009 году. Пришла в "Злату Рось", умоляла дать хоть что-то из моих 14 тысяч. Так даже на похороны не дали, сволочи. Там не один Меркулов виноват, Дубовой с украденных денег себе выборы сделал, — додає Світлана Голованова, 75 років."Злата Рось" — інвестиційна компанія, що збанкрутувала. Її організатор Сергій Меркулов у розшуку. Торік проти нього порушили кримінальну справу. "Злата Рось" не повернула вкладникам 16 млн грн, $2 млн і 600 тис. євро. Постраждали 4 тис. харцизців.

Під вікнами виконкому чути крики. Близько 50 осіб починають скандувати: "Дубовой, выходи!". Люди заповнюють майже всю площу. Їх понад 1 тис. На вулиці +30°С. Дехто сідає неподалік на лавках у тіні. Чоловік розгортає червоний прапор із білим написом: "Власть — народу!". Так називається громадська організація, яка захищає права літніх людей.

Плакати здебільшого рукописні: "Горисполком, хватит крышевать мошенника Меркулова!", "Нет повышению тарифов!", "Отдайте детям войны 30% надбавку к пенсии!", "Дубовой, твои избиратели ждут содействия по возврату вкладов!", "Нас не запугать, нас много! Мы пойдем до конца!".

— Мне насчитали долг аж 1160 гривен по "Теплосети", и удерживают в наглую по 200 гривен в месяц с каждой пенсии, хотя у меня на все есть квитанции! — смикає за руку 74-річна Ірина Лисовська, плаче. — Два раза приходила к Дубовому, а казаки не пустили.

У холі за столом сидить дівчина в козацькій формі. Поруч двоє чоловіків із лампасами. У кутку — ще двоє з нашивками "Українське козацтво". Поруч у формі стоять із 15 міліціонерів.

— Меня нельзя фотографировать, — говорить козак із величезним животом.

— Снимете меня, разобью камеру, — погрожує його товариш у кашкеті, натягнутому на очі. Виштовхує за двері. Замикає їх на ключ.

— В прошлом году из-за антинародной политики власти в Харцизске умерли 1747 человек. Это рекордная смертность. У Дубового семейный подряд — муж загоняет в могилу, а жена помогает хоронить! — каже в мегафон організатор акції Дмитро Верзилов, 22 роки. Він безпартійний, очолює обласну громадську організацію "Союз обдурених вкладників". На минулих виборах пройшов в одну з райрад Донецька.

Люди тягнуть руки вгору — голосують за недовіру владі. Кричать "Мафию долой!" та  "Ганьба!". Із мерії до них ніхто не виходить.

Дмитро Верзилов із трьома активістами йде передавати звернення до мера. Його впускають у канцелярію.

Тим часом мер проводить прес-конференцію. Каже, Верзилов платить людям за участь в акції.

— Этот человек толкает людей на преступление, они там сейчас ломают двери. Он явно получает удовольствие, когда говорит гадости, — каже Валерій Дубовий.

Запевняє, що на прийом до нього потрапити легко, а козаки охороняють виконком за трудовим договором. І його дружина не має відношення до похоронного бізнесу. Обіцяє позиватися за наклеп.

Із коридору долітають крики: "Дубовой, выходи!". Натовп проривається на третій поверх. Міліціонери захищають приймальню мера. Кільком літнім людям вдається пробитися до Дубового. Чути відчайдушні крики. Натовп передає один одному новину: літній чоловік отримав у зуби. Журналіст Максим Абрамовський встигає зняти це на відео:

— Секретарь горсовета Колодий так залепил дедушке кулаком в лицо, что тот аж в дверь влип и расплакался от обиды, — каже Максим.

На площі люди збирають підписи за проведення референдуму про відставку міського голови та нові вибори до міськради. Зібрали — понад 500. Акція триває близько 2 год.

У Харцизьку живуть понад 60 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Люди штурмували мерію дві години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі