середа, 19 серпня 2009 08:19

Квітковий годинник ітиме тиждень
5

Киянки Валя Стефанова і Соня Соловйова біля 1,5-метрового крокодила з моху. Бабусі привели їх погратися на спортивний майданчик неподалік квітів-скульптур
Фото: фото: Тарас ПОДОЛЯН
Робітниці з Солом’янського району Києва працюють над композицією ”Пурпурові вітрила”. На дерев’яні стовпчики згодом поставлять корабель із квітів
Шевченківський район висаджує казку ”Дюймовочка”. На жаб — Маму і Жениха — пішло 100 тисяч агератумів і бегоній. Жених уже готовий, а скультура Мами ще без голови
Дизайнер Світлана Кузнецова на Співочому полі в Києві виготовляє черепаху Тортилу з казки ”Золотий ключик”. На композицію пішло 32 тисячі рожевих бегоній і гератуму. Одна квітка коштує 7 гривень
Робітниця Олена з пластикової пляшки підливає квіти, якими обсаджуватиме циферблат механічного годинника — для композиції ”Попелюшка”

На Співочому полі в Києві дизайнери роблять із квітів скульптури казкових героїв. 22 серпня відкриється виставка "Казка", присвячена 18-й річниці незалежності України.

— Корабель зробимо з білої гвоздики, вітрила — із червоної хризантеми або з тканини, — дизайнерка 45-річна Людмила ходить довкола композиції "Пурпурові вітрила". На кількох грядках розстилає білий целофан, з якого викладають "морську піну". Дві жінки в жовтих майках поливають його зверху водою. Між грядками висаджують цинерарій та агіратум. Одна така рослина коштує 5 грн. На п"ять хвиль треба 10 тис. рослин.

Місце, відведене під берег, засиплять піском. Ассоль скрутять з арматури, кераміки та пластмаси.

— Зробити людину з квітів складно. Вона виходить або занадто товстою, або наляпаною. В Ассоль жовтою хризантемою прикрасимо тільки сукню.

— А ми замість Дюймовочки посадимо пластикову ляльку, — каже Людмила Дроздова, 48 років. — Усе одно на День незалежності все поламають. Минулого року прямо на квітах розляглося двоє п"яниць, усе пом"яли.

Вона висаджує казку "Дюймовочка". Рожевою альтернатерою і зеленим седуном обсадила зроблених з арматури двох жаб. На них закупили 100 тис. агератуму, бегонії, цинерарії. Із чорнобривців на землі викладає метеликів.

— Торік наша бригада під зоопарком робила декоративних левів із зеленого седуме. До середини вересня він засихає. Стає рижуватим, як шерсть лева. Цього року на такі скульптури районна адміністрація не виділила грошей. Половина теплиць не працює. Нам кажуть, що нема за що їх отоплювати. Але вимагають, щоб усі клумби були в квітах, — скаржиться Людмила.

47-річна Світлана Кузнецова висаджує квітами черепаху Тортилу.

— Для неї потрібно 32 тисячі бегоній, гератуму, альтернатери, папороті, — у роті черепахи прикручує пластиковий "золотий ключик". — Буратіно ще зварюють. Щоб його обсадити, потрібно 10 дизайнерів.

Для казки "Попелюшка" в центрі встановлюють годинник діаметром 2 м. Він матиме метрову стрілку, обсаджену бегонією. Ітиме тиждень. Потім витрачені на нього квіти висадять на клумбах Печерського району.

— Квітковий годинник уперше з"явився в Києві 1913-го, на місці теперішньої площі перед стадіоном "Олімпійський", — розказує 50-річна квітознавець Надія Іллінська. — 12 вічок циферблата заповнили різними рослинами, велику стрілку прикрашали фіалки, а маленьку — нагідки. Механізм працював із вражаючою точністю. Люди спеціально приходили, щоб звірити свій годинник.

Замість карети перед годинником поставлять великий гарбуз. Його шукають по селах навколо Києва. Попелюшку гратиме дівчина.

— На днях проведемо кастинг серед дітей. Шукаємо дівчинку 10–14 років, невисоку, з маленькою ногою.

По Співочому полю гуляють 6-річна Валентина Стефанова і Софія Соловйова, 9 років. Зупиняються біля 1,5-метрового крокодила з моху. Щоб мох прийнявся і не зав"яв, його щогодини поливають водою зі шланга. Навколо скульптури — болото. Дівчата в білих шкарпетках і сандалях.

— Обережно. Не повимазуйте носки, — наказує робітниця, яка перетягує шланг.

Виставка відкриється 22 серпня об 11.00, триватиме до 1 вересня. Вхід вільний.


Зараз ви читаєте новину «Квітковий годинник ітиме тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі