четвер, 28 січня 2010 07:58

Кримчанка хоче сфотографуватися на паспорт у хустині

Автор: фото з сайту www.svpressa.ru
  Кримчанка Сусанна Ісмаїлова  належить до мусульманської общини, в якій жінки зобов’язані носити хіджаб
Кримчанка Сусанна Ісмаїлова належить до мусульманської общини, в якій жінки зобов’язані носити хіджаб

Сусанна Ісмаїлова, 25 років, із кримського міста Бахчисарай позивається в Окружний адміністративний суд Києва. Вимагає, щоб їй дозволили вклеїти в паспорті фото в ісламському покривалі — хіджабі.

У паспортному столі Бахчисарая відмовилися це зробити. За українським законом, людина на фото в паспорті має бути без головного убору. Однак дев"ять років тому, коли Сусанна жила в Джанкойському районі Криму, їй дозволили сфотографуватися на паспорт у хіджабі. У заяві до суду вона пояснює, що носить хіджаб, бо так записано в Корані: "Це наш спосіб життя, ми вимагаємо свого права. Я не можу показувати чужим чоловікам паспорт із фотографією без хустини".

Сусанна належить до мусульманської радикальної релігійної общини "Салачик", розповідає "ГПУ" Ервін Ібрагімов, 24 роки. Він працює у відділі міжнаціональних відносин Бахчисарайської райдержадміністрації. Жінки з цієї громади зобов"язані носити хіджаб.

В Ісмаїлової недавно народився третій син, тому вона не приїхала у вівторок на судове засідання в Києві. Її інтереси в суді представляє кримський адвокат Енвер Умеров:

— Хіджаб не заважає ідентифікації особистості. На паспортних фото часто зображені жінки з довгими косами, за якими не видно вух. Однак їх не змушують стригтися.

Адвокат стверджує, що позов підтримують кілька десятків мусульманок із Донецька, Запоріжжя, Києва, Харкова і Луганська та 830 жительок Криму.

Хіджаб — в ісламі будь-який одяг. Однак у сучасному світі під цим поняттям розуміють традиційне жіноче покривало, що приховує обличчя та фігуру. Обов"язково хіджаб треба носити в Саудівській Аравії та Ірані — там його називають чадрою.

Зараз ви читаєте новину «Кримчанка хоче сфотографуватися на паспорт у хустині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі