вівторок, 04 липня 2006 19:22

Крим і Галичину залило водою

Над гірськими районами України минулими вихідними пройшла сильна буря. Зливи та шквали пошкодили 1039 приватних будинків, десятки доріг, мостів, газопроводи, дамби. Десятки сіл у Криму, на Івано-Франківщині, Львівщині та Буковині залишилися без електрики й телефонного зв"язку.

У Білогірському районі Криму за декілька годин у неділю випала тримісячна норма опадів. В одному зі ставків на річці Мала Карасівка біля села Багате вода прорвала насипну греблю. Бурхливим потоком збило з ніг 75-річну Ксенію Челоусову із Сінного та 44-річну жительку села Мічурінське Гульверу Хайбулаєву. Обидві втопилися у дощовій воді.

— Ксенія Тимофіївна почула гуркіт, вийшла з дому подивитися, звідки він. Її будинок стояв першим на шляху води. Бабуся — колишня доярка, хворіла на поліартрит. Її водою віднесло на 70 метрів від будинку, — розповідає 46-річна Ольга Шамраєва, завідувачка фельдшерсько-акушерського пункту в селі Муромському.

Вода пошкодила в Криму покриття декількох доріг і залила майже півтисячі гектарів сільськогосподарських угідь.

Несподівано сильно піднялася вода у гірських ріках, що впадають у Прут і Дністер на Прикарпатті. Курортне селище Яремче на Івано-Франківщині водний потік розділив навпіл. Він зруйнував автомобільний міст, відрізав від селища 400 дворів. Єдиний зв"язок із ними — через підвісний пішохідний перехід.

"Москвич" перевернувся і поплив, як сірникова коробка

— У нас повені — річ звичайна, але жодного разу вода не підбиралася до хати так близько, — розповідає 54-річний житель Яремчі Василь Стельмащук. — Потоком знесло мою стайню, хату врятувала лише сітка паркану і вишня, які стримали воду. Потічок біля мого обійстя завжди настільки мілкий, що влітку й качкам ніде плавати. А це за якихось 20 хвилин вода так піднялася, що він став стрімкою рікою.

На Прикарпатті без електрики залишилися 19 населених пунктів, у чотирьох селах немає газу. Вода зруйнувала підходи до моста на автотрасі Мукачево — Львів, три автомобільні мости на шляху Богородчани — Гута, два десятки мостів у Косівському районі.

Дісталося і Львівщині. У 13 селах Старосамбірського та Сколівського районів вода вимила з присадибних ділянок городину, підтопила 196 житлових будинків, пошкодила дві дороги. Течією змило дві машини.

— Місцевий мешканець їхав на старенькому "Москвичі" додому, потрапив колесом у яму. Довго буксував, але виїхати не зміг, — розповідає 26-річний Павло Василенко із прес-центру МНС у Львівській області. — На підмогу викликали "ГАЗ-66". На слизькому ґрунті обидві машини сповзли на дорогу, залиту водою. За лічені хвилини "Москвич" перевернувся і поплив, як сірникова коробка. Вантажівку протягло ще далі. Машини понівечило так, що нема чого ремонтувати.

Зараз рятувальники відкачують воду та багнюку з підвалів приватних садиб і криниць у потерпілих районах. Також розчищають дороги, лагодять мости, відновлюють постачання газу, електрики, телефонний зв"язок.

— Ми готувалися до можливої надзвичайної ситуації у цих районах. Мали достатньо техніки, пального, будівельних матеріалів. Тому наслідки стихії ліквідуємо швидко, — обіцяє начальник прес-служби МНС України Ігор Кроль.

— На Прикарпатті, Волині, у Криму щось подібне трапляється щороку в липні-серпні, але такої бурі не було за останні два роки, — додає начальник управління прогнозування МНС Юрій Колісніченко, 46 років.

У Міністерстві з надзвичайних ситуацій ще не порахували, на яку суму стихія завдала збитків. Однак не викликає сумніву, що йдеться про десятки мільйонів гривень.

Зараз ви читаєте новину «Крим і Галичину залило водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі