пʼятниця, 23 грудня 2016 00:00

Клапан серця створили з клітин пацієнтки

Автор: фото надане Інститутом серця
  Польський кардіохірург Роман Пшибильський робить операцію разом із бригадою українських лікарів. Втручання тривало близько двох годин
Польський кардіохірург Роман Пшибильський робить операцію разом із бригадою українських лікарів. Втручання тривало близько двох годин

16 грудня киянці 67-річній Ніні Хоменко встановили клапан серця, зроблений з її навколосерцевої оболонки. Таку операцію в Україні провели вперше. Раніше використовували тільки штучні клапани. Для жінки його створили в столичному Інституті серця. Двогодинну операцію виконали українські та польські кардіохірурги.

— У мами останні два тижні так пекло в грудях, що вона не могла стерпіти. Про хворобу дізналися три місяці тому. Сильно піднявся тиск, почала задихатися, — розповідає Наталія Лупанова, 45 років, дочка пацієнтки. Доглядає за нею в палаті. — Спочатку кардіохірурги мали ставити штучний клапан. Потім домовилися з польським лікарем. Сказали, що зроблять його з маминих тканин. Такий швидше приживеться.

Польський кардіохірург Роман Пшибильський із Силезького центру хвороб серця привіз до Києва інструменти й трафарети для виготовлення клапанів. Із них зняли зліпки, скоро вироблятимуть самостійно. Трафарети планують поставляти в українські та польські клініки.

— Жінка без лікування прожила б не більше року, — каже директор Інституту серця Борис Тодуров, 51 рік. — Із новим клапаном має попереду щонайменше 10 років життя. Операція називається "Озакі" — на честь японського кардіохірурга Шигеюкі Озакі. Він зробив її вперше. Складна тим, що все потрібно розрахувати до міліметра і з ювелірною точністю пришити.

Ніні Хоменко розрізали грудну клітку, щоб дістатися аорти.

— На стінках судин відкладався холестерин, який із часом перетворився на кальцій, — пояснює Роман Пшибильський. — Отвір став дуже вузьким. Кров майже не виходила з лівого шлуночка. Для виготовлення клапана взяли навколосерцеву оболонку — її називають "сумка" або "сорочка". Обробили дезінфікуючим розчином. Вона затверділа. Вийшла пластина завбільшки як піваркуша зошита. З неї по трафаретах вирізали три стулки клапана. Видалили пошкоджений і вшили новий. Весь процес відбувався в одній операційній.

Раніше в Україні аортальний клапан заміняли тільки на механічний. На такому можуть осідати тромби. Щоб не утворювалися, потрібно було все життя приймати ліки, які розріджують кров.

— Ми відкрили нову епоху в українській кардіохірургії, — говорить Борис Тодуров. — Лікарі тепер рятуватимуть більше хворих. Завдяки операції "Озакі" пацієнтки зможуть народжувати. З механічним клапаном це неможливо. Через ліки не зупиняється кровотеча.

Ніну Хоменко планують виписати з лікарні через 10 днів. Поки не заживе шов, їй заборонені фізичні навантаження. Коли клапан приживеться, жінка повернеться до нормального життя і не матиме жодних обмежень.

Такої операції в Україні потребують близько 10 тис. людей у рік.

200 тисяч гривень коштує операція із заміни аортального клапана в Україні. Сума включає, окрім медичних, усі супутні витрати: харчування і побутове обслуговування пацієнта. У Польщі таке лікування вдвічі дорожче, у Німеччині – втричі.

Зараз ви читаєте новину «Клапан серця створили з клітин пацієнтки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі