пʼятниця, 19 серпня 2011 05:15

Іменем Тимошенко назвали вулицю

Автор: Фото: Володимир Хом’як
  Так виглядатиме дорожній вказівник на розі вулиць Клима Савури — Лазо в Луцьку, якщо мер підпише рішення міської ради про перейменування вулиці Лазо — на вулицю Юлії Тимошенко
Так виглядатиме дорожній вказівник на розі вулиць Клима Савури — Лазо в Луцьку, якщо мер підпише рішення міської ради про перейменування вулиці Лазо — на вулицю Юлії Тимошенко

Луцька міська рада вирішила перейменувати 27 вулиць. Колишню вулицю революціонера Сергія Лазо назвали — Юлії Тимошенко. За це проголосували 26 із 38 присутніх депутатів.

— У Луцьку є вулиці, названі на честь діячів, які боролися з Україною чи нищили людей, — виступає з трибуни міськради 32-річний Сергій Григоренко, заступник голови фракції партії "Батьківщина". Сесія відбулася 17 серпня. — На 20-му році незалежності України місто має позбутися тоталітарної спадщини. Але насамперед ці вулиці потрібно відремонтувати.

Його виступ перериває керівник міського осередку Партії регіонів Іван Смоленг, 52 рік:

— Коли вулицю Суворова перейменовували на Бандери, то теж обіцяли поремонтувати. Там тротуари й досі побиті. Ця ідея — політичний фарс.

Міський голова Микола Романюк, який ішов на вибори від партії віце-прем'єра Сергія Тігіпка "Сильна Україна", повідомляє, що багато городян проти перейменування вулиць. До мерії надійшло 20 дзвінків зі скаргами та 120 підписів.

Однак проект рішення беруть за основу. Слово просить Олександр Пиза, представник депутатської групи "Місто майбутнього". Пропонує перейменувати вулицю Лазо на Юлії Тимошенко. Спершу збиралися назвати її іменем убитого журналіста Георгія Ґонґадзе.

— Не тому, що я підтримую Тимошенко як політика, — пояснює Пиза. — Хотілося привернути увагу до стану справ із демократією в нашій країні.

— Ви читали статут? — звертається до депутатів мер. — Вулиці Луцька можна називати тільки іменами померлих людей.

Голова фракції "Батьківщина" Юрій Корольчук бере перерву для наради. Депутати виходять у коридор.

— Ви розумієте, на що нас штовхаєте? — звертається до "бютівців" представник Партії регіонів. І сміється. — Ви добиваєтеся, щоб ми повісили Юлю!

— Це не ми, а "Місто майбутнього" вчинили провокацію, — виправдовуються депутати від "Батьківщини".

Після перерви мер знову доводить, що вулицю Лазо не можна перейменовувати на Тимошенко. Колишній прем'єр — жива, пояснює.

— Ми хочемо підтримати політика, який перебуває під політичними репресіями, — втручається в дискусію "бютівець" Андрій Осіпов. І нагадує меру, що той зобов'язаний ставити на голосування всі пропозиції.

О 17.30 міський голова виносить на голосування пропозицію про перейменувати вулиці Лазо на Юлії Тимошенко. "За" голосують 25 із 38 депутатів. Для ухвалення рішення забракло одного голосу. У міськраді 50 депутатів. Проста більшість — 26 голосів. За кілька секунд до зали входить депутат від "Батьківщини" Олександр Семенюк. Секретар ради просить повторити процедуру. Тепер потрібна кількість голосів є.

Міський голова Луцька поки що не підписав рішення про перейменування вулиць. Щоби провести його без згоди мера, депутатам слід набрати дві третини голосів, пояснюють у юридичному відділі ради.

"Регіонал" Іван Смоленг наголошує, що він проти того, аби вулицю назвати і Тимошенко, і Ґонґадзе:

— Ви чули про статут? Можуть називати вулиці лише іменами померлих героїв. Тимошенко — жива, а Ґонґадзе так і не був похований.

Вулиця Сергія Лазо розташована на виїзді з Луцька. Завдовжки близько 600 м. Забудована одно- і двоповерховими приватними будинками. На ній кілька невеликих підприємств. Місцеві жителі здебільшого прихильно ставляться до Тимошенко, але проти зміни назви.

— Чим Юля таке заслужила? — запитує 36-річний Сергій. — Краще назвали б іменем якогось відомого письменника. А то серед двох зол вибрали менше.

Біля будинку №28 на лаві сидить літня жінка.

— Заходьте, якщо вам щось треба, — гукає, побачивши людину з фотоапаратом. — Тепер буде вулиця Тимошенко? Я не хочу, бо паспорт прийдеться міняти. А Тимошенко дуже люблю. Вона найлучча і найкрасивіша у світі. Янукович її боїться, як чорта. Ото й посадив.

Наступне засідання Луцької міськради відбудеться 29 серпня. Перейменування всіх запланованих вулиць обійдуться місту у 84 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Іменем Тимошенко назвали вулицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі