четвер, 10 березня 2016 05:55

"Хлопці стояли з ножами й погрожували пасажирам, щоб не рипалися"

Автор: НАТАЛІЯ МІНЯЙЛО
 

— За місяць двічі пограбували в одній і тій же маршрутці. Витягли гроші навіть тоді, коли міцно тримала сумку під рукою, — каже 28-річна Ірина Михайличенко. У неї вкрали загалом 700 грн в київському автобусі №401. Їздить від залізничного вокзалу до вул. Чорнобильської.

У столиці почастішали випадки крадіжок мобільних телефонів і грошей у громадському транспорті. Кишенькові злодії та цигани витягають речі з кишень, розрізають лезом сумки. Найчастіше грабують у години пік: з 8:00 до 9:00 та після шостої вечора.

– 401-м маршрутом щодня повертаюся з роботи. Їду до зупинки "Національний авіаційний університет". В автобусі після шостої вечора завжди купа народу. Трамбуються, наче в рукавичку, — розповідає Ірина. — Перший раз у мене потягли 400 гривень із кишені куртки. Якийсь мужик притулявся так близько, що думала — п'яний. Уже вдома зрозуміла, що то він рився у моїх кишенях. Вдруге вкрали гаманець із 300 гривнями і банківськими картками. Злодій у тисняві просто розстібнув мою сумку й витяг, що хотів. Добре, що мобільний у руках тримала. Але заспокоїтися досі не можу.

Пасажири підозрюють, що водій маршрутки змовляється з крадіями.

— Це маршрут, де грабують практично щодня. При цьому одночасно можуть діяти кілька злодіїв. Одні створюють штовханину і тисняву, а інші лазять по кишенях, — говорить Ірина Михайличенко. — Днями в дівчини витягли телефон. Вона це помітила, коли вийшла на зупинці. Оддразу постукала у вікно водія. Один із хлопців набрав її мобільний, але телефон вже вимкнули. Може, викликали б поліцію, але водій почав кричати, що не стоятиме тут. Раніше він ще пускав в автобус циган, які не платили і їхали одну зупинку.

У 21-річного Василя Михальчука гроші й документи вкрали в тролейбусі №12.

– 200 гривень із паспортом, перепусткою в гуртожиток і студентським квитком лежали у сумці, яку ношу через плече. Біля кінотеатру "Загреб" хтось непомітно її розстібнув і все витяг, — каже Василь. — Як одразу написав заяву у відділку поліції на вулиці Смолича. Там сказали, що сам винен, і стягнули 54 гривні штрафу за втрату паспорта. У довідці про втрату документів переплутали моє ім'я й назвали Максимом. Через це ледь відновив вкрадені банківські картки.

15 тис. грн. витягли в маршрутці №588 у киянки Ольги Побережної, 25 років.

— Це була вся моя зарплата, — розповідає Ольга. — З подругою тільки стали на східці автобуса, як до нас з усіх боків підбігли молоді цигани. Чоловік 20. Почали все видирати з рук, сумок і кишень. Переважно дівчата. Хлопці стояли з ножами і погрожували пасажирам, щоб не рипалися. Це тривало кілька хвилин, і маршрутка поїхала. Того ж вечора заявила про напад у поліцію. Але нікого не знайшли.

— Раніше на станції метро Лісова циганка вихопила з моїх рук гаманець. Поки за нею бігла — з'явилися інші цигани й заблокували мене. Поліцейські в метро сказали, що нікого шукати не будуть.

1622 крадіжки в громадському транспорті столиці зареєструвала поліція за останні два місяці. Найбільше крадуть у метро. 3300 разів грабували киян у транспорті торік. 500 злочинів поліцейські розкрили.

Телефони крадуть на виході з автобусів

— Крадії зазвичай працюють групами по двоє-троє. Переважно це молоді чоловіки до 30 років. Один витягає телефон чи гаманець і передає другому. Останній виходить із награбованим на найближчій зупинці, — розповідає 30-річна Оксана Блищик зі столичної поліції.

— Як правило, злодії нічим не вирізняються серед інших пасажирів. Але куртка в теплу пору року чи велика сумка мають насторожити пасажирів, — говорить Оксана Блищик. — Аби вберегтися від крадіжок, необхідно гроші й телефони носити у внутрішніх кишенях. Не можна показувати їх у переповненому транспорті. Особливу обачними слід бути біля дверей транспорту. Бо гаманці й телефони найчастіше крадуть на виході з автобусів.

Зараз ви читаєте новину «"Хлопці стояли з ножами й погрожували пасажирам, щоб не рипалися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі