понеділок, 03 липня 2006 18:12

Грязями з кримського озера Мойнаки лікують безпліддя

Автор: фото: УНІАН
  На озері Мойнаки біля Євпаторії в Криму щороку лікуються сотні тисяч людей
На озері Мойнаки біля Євпаторії в Криму щороку лікуються сотні тисяч людей

— Наші грязі нічим не поступаються грязям Мертвого моря. Тим більше що наші — живі, а ті мертві, — каже 53-річний Едуард Кугель, начальник Головного управління інвестиційної політики та економічних зв"язків Євпаторійської міської ради, і пояснює: — В наших є мікроорганізми, які виділяють гормони, що ними можна вилікувати жіноче і чоловіче безпліддя.

Щороку до Криму в Євпаторію приїздить приблизно 800 тисяч людей. Чимало з них цінують це місто завдяки лікувальним грязям озера Мойнаки. Вода в озері — насправді ропа, тобто морська вода підвищеної солоності. Тут концентрація солі — 58 грамів на літр.

— Завдяки ропі, наприклад, у місцевому санаторії Міноборони за три-чотири роки ставлять на ноги дітей, хворих на дитячий церебральний параліч, — розповідає 60-річна Інна Чаєва, начальник відділу курортів міської ради Євпаторії. — Ропні ванни роблять у водолікувальних закладах на березі озера.

Щоб занурити в ропу все тіло, бажано приготувати ванну — розвести ропу до рівня 1–2 г солі на літр. Інакше буде завелике навантаження на серце, каже Інна Чаєва. Але місцеві жителі і "дикі" туристи приходять лікуватися прямо на озеро. Максимальна його глибина — усього метр, і люди просто бродять у воді, занурюють в ропу частини тіла. Так лікують варикозне розширення вен, хвороби опорно-рухового апарату та шкіри. Насичене іонами повітря заспокоює нервову систему, лікує недуги дихальних шляхів. Тому корисне навіть перебування біля озера.

Курортники та євпаторійці користуються тим, що Мойнакське озеро від лиману відділяє вузький перешийок. Спочатку вони купаються в морі, потім йдуть до озера — полежати в солоному розчині, обмазатися лікувальною гряззю, і знов — до моря, змивати.

Проживання в санаторіях Євпаторії коштує від $25 до $200 за добу.

Зараз ви читаєте новину «Грязями з кримського озера Мойнаки лікують безпліддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі