пʼятниця, 01 квітня 2011 07:15

Гречку продають з-під прилавка

У вівторок, 29 березня, вінничанка 28-річна Наталя Влащук уперше за останній місяць купила гречку.

— Уся моя родина цю крупу любить — чоловік і двоє дітей. Але ні бажання, ні можливості робити запаси нема. Тому завжди брала на базарі кілограм чи пів, — розповідає Наталя. — Коли гречка пропала з супермаркетів і з ринку, то думала — на тиждень чи два. А тут більше місяця її ніде нема. Уже була готова купити за будь-яку ціну. Якось стояли з подругою на ринку і вона порадила питати в продавців. Вони торгують гречкою з-під поли — знайомим і постійним покупцям.

Кілограм гречки у Вінниці коштує 20–22 грн. Але її немає на полицях.

— Підходжу до продавця на ринку. Питаю, чи продасть півкіла гречки. Вона мені: "А пароль?" — продовжує Наталя. — Я витріщила очі на лоба: вже давно не чула, щоб по паролю щось продавали. Але продавщиця і без пароля витягла з-під прилавка крупу, запаковану в пакетик. Сказала, що там півкіла, взяла десятку і просила нікому не розказувати, де продають гречку.

Із пакетиком Наталя Влащук пішла на контрольні ваги. Там було 430 г.

— Розказала історію мамі. Вона згадала, що колись за Радянського Союзу вже купляли продукти по паролю. На прилавки виставляли погану ковбасу, а говориш слово-пароль і тобі достають свіжу й хорошої якості.

За яким паролем продають гречану крупу у Вінниці, продавці не говорять. Мовляв, кому треба — знає.

— Нам заборонили продавати гречку, — розказує продавщиця, не називає імені. — Прийшли з податкової і сказали, щоб до травня навіть не показували. Або виставляли по 14 гривень. Як ми її продаватимемо по 14, якщо беремо по 19? Щоб уторгувати хоч на пакетики, виставляємо по 20. Беремо гречку із вінницького і дніпропетровського комбінатів. Її валом на складах. Не розумію, нащо ту китайську везуть? Вона має бути вже в травні, й ціна її тоже по 19–20 гривень буде.

Зараз ви читаєте новину «Гречку продають з-під прилавка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі