понеділок, 30 квітня 2012 06:00

Фільм "Матч" дозволили дивитися лише повнолітнім

Експертна комісія з питань розповсюдження та демонстрування фільмів Держкіно дозволила показ російського фільму "Матч". Проте встановила обмеження — переглянути його зможуть особи, які досягли 18-річного віку. Картину показуватимуть у кінотеатрах після шостої вечора.

Історична драма розповідає про "матч смерті" між радянською та німецькою командами 9 серпня 1942-го. Радянських футболістів попередили, що їм не можна виграти у непереможної команди нацистів. Інакше будуть розстріляні. Та однаково німців обійшли з рахунком 5:3. Активісти Молодого народного руху та ще п'яти громадських організацій 18 квітня надіслали листа міністру культури Михайлові Кулиняку з вимогою заборонити показ "Матчу" в Україні. Вважають, що в ньому перекручені історичні події, й українці представлені зневажливо.

"Нашу увагу привернуло те, що у фільмі всі негативні герої розмовляють українською мовою та носять жовто-блакитні пов'язки", — йдеться у листі.

Із 19 голосів комісії 11 було "за" показ стрічки, вісім — "проти".

— Нещодавно дізнався, що серед сценаристів та продюсерів є кілька російських політтехнологів. Вони, зокрема, спеціалізуються на українських справах і неодноразово брали участь у президентських виборчих кампаніях в Україні, — говорить член комісії, кінокритик Володимир Войтенко, 52 роки. — Фільм ґрунтується на речах, яких не було. Не було "матчу смерті", й футболістів через програш німецької команди не розстрілювали. Усе це спростували вчені ще за Радянського Союзу наприкінці 1980-х. Пізніше кількох гравців нацисти справді стратили, але це ніяк не стосувалося футболу.

Головні ролі у картині виконали російські актори Сергій Безруков та Єлизавета Боярська. Прем'єра фільму в Росії відбулася 20 квітня. Наш актор, 44-річний Остап Ступка, зіграв українського поліцая Івана Дащені.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Матч" дозволили дивитися лише повнолітнім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі