пʼятниця, 09 лютого 2018 06:46

Фасад Будинку профспілок відкриють у березні

Відремонтований фасад Будинку профспілок на майдані Незалежності в Києві відкриють у березні. Зараз його прикриває банер із зображенням розірваних ланцюгів та англійським написом "Воля — наша релігія". Кіптяву на стінах зрізали спеціальним пристроєм і заштукатурили.

Уранці 7 лютого біля в'їзду на буд­майданчик припаркована вантажівка. У кузові видно склопакети. Чути, як працює перфоратор.

— Вікна всюди вставляємо, фасад шліфуємо. Стіни й перекриття вже міцно стоять. Не все встигаємо — мало людей. Хоч мусимо в березні зняти накидку, — розповідає будівельник.

З тилу видно частину будівлі без вікон і дверей. Четверо робітників в оранжевих жилетах монтують механічний годинник на 24-метровій вежі. Він буде подібний до Біг-Бена — головного годинника Лондона.

Третину площі будівлі, 6 із 18 тис. кв. м, віддадуть інвестору, що оплачує реставрацію. Припускають, тут будуть офіси компаній, які зводять нерухомість. На другому поверсі, де під час Революції гідності діяв штаб Майдану, облаштують Музей пам'яті. Матиме окремий вхід.

В офісних приміщеннях триває ремонт. Подекуди стіни поштукатурені, в кабінетах профспілкових організацій увімкнене опалення. Влітку тут працюватимуть люди, кажуть ремонтники.

Будинок профспілок згорів 18 лютого 2014-го під час штурму Євромайдану спецпідрозділом "Альфа". Тут розміщувалися штаб і лазарет.

Із вогню пожежники витягли 41 людину. Згоріли двоє — житель Львівщини Володимир Топій і киянин Олександр Клітинський. Під час гасіння завалилися перекриття п'ятого та шос­того поверхів.

2014-го Федерація профспілок України пропонувала знести дім, бо не мала грошей на реконструкцію. Але це заборонила Київрада. Залучили інвестора.

За рік над згорілою будівлею незаконно звели два поверхи площею 800 кв. м. Планували відкрити готель, ресторан і квартиру на 420 кв. м. Житло на дев'ятому поверсі Будинку профспілок мало чотири спальні, вітальню та два санвузли. Готель хотіли розташувати поверхом вище, а на 11-му — ресторан. 23 листопада 2016-го надбудову демонтували.

Зараз ви читаєте новину «Фасад Будинку профспілок відкриють у березні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі