понеділок, 22 травня 2006 18:39

Дзвони пролежали в землі 60 років

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Зборівчани перед тим, як закопати дзвони. Фото початку 1940-х років
Зборівчани перед тим, як закопати дзвони. Фото початку 1940-х років

Одразу після цьогорічних Великодніх свят, 26 квітня, у райцентрі Зборів на Тернопільщині, відкопали два церковні дзвони, виготовлені зі сплаву міді, срібла та бронзи. Кожен важить близько 400 кілограмів. Дзвони пролежали у землі понад 60 років.

— Їх сховали зборівчани ще на початку Другої світової війни, — розповів "ГПУ" отець Олег Тадей, 37 років, настоятель греко-католицького храму Новомучеників українського народу, що в Зборові. — Інакше б реліквію забрали або німці, або радянські воїни.

Нечисленні зборівчани, які знали про схованку, мовчали, бо боялися, що дзвони відберуть і кудись відвезуть. Шість років тому громадські організації Німеччини, які займалися перепохованням загиблих у Другій світовій війні, перекопали всю землю довкола схованки, але дзвонів не знайшли. Зате натрапили на кілька артилерійських снарядів і навіть зазнали поранень.

А цього року під час чергових розкопок таки наткнулися на сховок. Дзвонів нікуди не вивозили, а передали місцевій церкві.

— Сам Бог допоміг, — сказав отець Тадей. — Й у перший робочий день після Великодня дав нам такий дарунок.

Два дзвони, виплавлені 1928 року, — майже неушкоджені, мають кріплення і серцевини. Біля церкви Новомучеників українського народу для них зведуть дзвіницю.

Зараз ви читаєте новину «Дзвони пролежали в землі 60 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі