пʼятниця, 30 жовтня 2009 07:22

Двохсотлітній якір витягли біля Одеси

Автор: фото: PHL
  Директор гідробіологічної станції Одеського університету Олег Ковтун (ліворуч) разом із другом Юрієм Вацуром у неділю пробують підняти металевий якір на березі Чорного моря біля Одеси
Директор гідробіологічної станції Одеського університету Олег Ковтун (ліворуч) разом із другом Юрієм Вацуром у неділю пробують підняти металевий якір на березі Чорного моря біля Одеси

У районі Чкалівського пляжу в Одеській бухті з морського дна підняли якір ХІХ ст.

Зробили це минулої неділі місцеві дайвери-аквалангісти, які працюють у гідробіологічній станції Одеського університету ім. Мечникова. Якір лежав на глибині 7 м, за півкілометра від берега.

Кітву діставали директор гідробіологічної станції Олег Ковтун і його друг дайвер Юрій Вацуро. Підйомні роботи розпочалися об 11.00, тривали 5 год.

— Побачили його ми рік тому. Якір був глибоко заритий у піску, довелося відкопувати. Має 3 метри заввишки. Важкий — близько 500 кілограмів. На суші з місця його могли зрушити лише вп"ятьох. Ми запливли туди двома човнами. До кітви прив"язали спеціальні підводні парашути, які наповнюються повітрям з акваланга. То він і сплив. Витягали з моря за допомогою чотирьох понтонів. Раніше не могли витягти, бо вода була мутна, та й море штормило. А восени вода чистіша, у ній менше планктону, — пояснює Олег Ковтун, 44 роки.

Береговою групою підтримки аквалангістів керував одеський історик Ігор Мельник, 48 років. Він спеціалізується на реставрації древніх і середньовічних кораблів. Те, що якір датують ХІХ ст., Ігор Мельник розпізнав по формі, металу та технології виготовлення морського знаряддя:

— Це чотирилапий якір, який використовували на великих 100-тонних вантажних суднах. Припускаю, що судно возило вантажі з Дунаю по Чорному морю в Крим або Туреччину. Лапи та пелюстки якоря сковано паровими молотами точно, відлито якісно. Робили це на заводі, а не десь у приватного майстра кустарним способом. Бо ще у XVIII столітті якорі сковували грубо. Цінність знахідки в тому, що вона багато років пролежала під водою. За кожним якорем стоять долі судна й людей, тому це цікаво, — каже Мельник. Залишків корабля біля місця знахідки не було.

Аквалангісти обіцяють почистити кітву від мушель і покрити лаком. Встановлять на гідробіологічній станції Одеського університету. Там уже є 39 якорів. Усіх їх дістали з дна Чорного моря — біля Одеси та в Криму.

Ігор Мельник згадує, що найціннішу знахідку із морського дна підняв 21 рік тому. Тоді в акваторії острова Зміїний виявили 60-кілограмовий камінний шток від античного дерев"яного якоря.

Зараз ви читаєте новину «Двохсотлітній якір витягли біля Одеси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі