вівторок, 19 червня 2012 07:30

Доїхати з Полтави до столиці стало втричі дорожче

— Залізничники обнагліли. Пустили новий поїзд, і тепер за білети з людей три шкури здирають. Хоч машиною у Київ їдь, дешевше обійдеться, — каже полтавець 28-річний Андрій Рябуха. 15 червня о 8.00 купує на полтавському залізничному вокзалі два квитки до Києва на швидкісний потяг "Хюндай" сполученням Харків — Київ. Платить 215 грн за кожен.

До Андрія підходить жінка років 25. Ховає квитки в сумку.

— Зібралися з Андрюшою на вихідних столицею погуляти. Чули, конєшно, що білети подорожчають. Та не думали, що ціну піднімуть почті в три рази. До такого могло додуматися тільки больне воображеніє, — розводить руками. — Поїхали б автобусом, та мене укачує. Прийдеться розкошелитися. Поїздка в обидва боки нам у 860 гривень обійдеться.

За 5 хв. до каси підходить чоловік років 50. Розпитує, чи є до столиці інші потяги. Раніше за маршрутом Харків — Київ курсував "Столичний експрес". Квиток коштував близько 100 грн.

— Тепер є полтавський експрес, він у п'ять утра йде. Коштує 65 гривень, — відказує касир. — Та їхати будете на 3 часа довше.

Троє полтавців років із 30, які стоять у черзі за чоловіком, починають сміятися.

— Ваш "Хюндай" із тим експресом одінаково у Київ приходить, а ціна ну дуже різна, — вигукує один. — Так ви узяли і спеціально його рано поставили, щоб народу менше їхало. Усе робите, аби на людях нажитися.

Потяг Харків — Київ прибуває до Полтави о 8.27. На платформі на нього чекають близько 20 осіб.

— Ніяк понять не можу, як вираховувалися ціни на білети, — розглядає квиток 23-річний Іван Литвиненко. — Друг із Харкова у Київ за 240 гривень доїхав, у Полтаві білет коштує 215. Та найцікавіше, що з Полтави до Харкова проїзд обійдеться у 180 гривень. Це повний брєд.

Залізничники пояснюють, ціни на квитки встановило Міністерство інфраструктури. Висока вартість пов'язана з підвищеною комфортабельністю потягів "Хюндай" та швидкістю курсування країною.

За 10 хв. біля першої платформи зупиняється швидкісний поїзд.

— Їхати комфортно, у вагонах нежарко, звукоізоляція хороша, — швидко спускається на перекур 48-річний Микола Анатолійович. — Та все одно таких дєнєг він не стоїть. Лучше було б, як раньше — трохи довше, зате зекономиш прилічно.

За годину після від'їзду з Полтави потяг зламався і понад годину стояв у лісосмузі за 300 км від Києва.

275

гривень у середньому потрібно, щоб доїхати з Полтави до Києва легковим автомобілем. Відстань між містами 340 км. Приблизно 7 л витрачає авто на 100 км шляху. 11 грн коштує літр бензину А-95.

 

Маршрутники підняли ціну до 100 гривень

— Через високі ціни на залізничні квитки більшість людей почали їздити з Полтави до Києва на мікроавтобусах "Мерседес Спринтер". У нас білет в одну сторону коштує 100 гривень, а їдемо не довше за швидкісний експрес, — говорить 45-річний Олег Володимирович, водій компанії-перевізника "Зелений слон". — Пару тижнів тому проїзд у нас був по 80 гривень. На двадцятку ціну підняли, коли взнали, скільки коштують залізничні квитки. Зараз маємо великий попит.

Квиток на мікроавтобус із Києва до Харкова з пересадкою у Полтаві обійдеться у 150 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Доїхати з Полтави до столиці стало втричі дорожче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі