пʼятниця, 28 серпня 2009 08:31

Доній і Луценко заплатили за пам"ятник Нестору Махну
6

Депутат-”нунсівець” Олесь Доній (ліворуч) обписує спину запоріжчанці 18-річній Юлі. Поруч із ними харківський поет Артем Полежака пише вірші на тілі поетеси 20-річної Аліни Сваровські. На фестивалі ”День незалежності з Махном” у запорізькому місті Гуляйпо
Фото: фото: Тарас ПОДОЛЯН
Киянин Вано Крюгер читає вірші, сидячи на кулеметі. Гуляйполем на тачанках возили три ”махновські” кулемети
Місцеві діти вилізли на пам’ятник анархісту Нестору Махну. 24 серпня монумент уродженцю Гуляйполя відкрили в місті  за сприяння міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і нардепа Олеся Донія
Харків’янин Славко тримає у руках голу надувну жінку. З нею він прийшов на перфоменс ”Поетичний боді-арт”
Письменниця Оксана Забужко декламує вірші Нестора Махна. На паркані біля сцени її фотографію закидали помідорами

Минулими вихідними в запорізькому місті Гуляйполе поставили пам"ятник анархісту Нестору Махну. Його спорудили коштом нардепа-"нунсівця" Олеся Донія, 40 років, та міністра врутрішніх справ Юрія Луценка, 44 роки. На стадіоні "Сільмаш" відбувся четвертий фестиваль "День незалежнсті з Махном".

— Додумалися поставити Махна навпроти Леніна, — місцева 48-річна Лідія Руденко показує рукою на бронзового Ілліча через дорогу. — Терпіти не можу цих анархістів. Того року здавала квартиру парі панків. Йому 39, їй 15. Собі та їй начесував гребінь на голові. Казав: "Мать, дай мило, будемо рокез робити". Удень учив ту малолітку курити і пити, по ночам злягалися. Я спала в сусідній кімнаті. Так диван рипів, що я плакала.

Лідія Руденко тримає вивіску "здам комнату". За добу просить із людини 50 грн. Більшість приїжджих ідуть ночувати до наметів. Їх дозволили розбивати на стадіоні. Вхідний квиток із ночівлею на три доби коштує 80 грн.

Під час акції "Томатний лідер нації" гості фестивалю закидують портрети політиків помідорами. Найбільша черга біля президента. Між лідером комуністів Петром Симоненком та прем"єром Юлією Тимошенко на паркані повісили знімок письменниці Оксани Забужко, 48 років. Її теж закидують томатами.

— Не знаю, хто це зробив. Ми Оксану любимо, — виправдовується Олесь Доній.

— Багатьом моя постать не подобається. Викликає агресію. Мені Доній казав, що я почесна гостя, — нервує Забужко. Вона біжить до сцени, спізнюється на 30 хв. на власний виступ. Читає вірші Махна, а тоді — власні.

Семеро жінок скидають топи та бюстгалтери. Поети розмальовують їхні тіла римами. Доній також виводить на грудях 18-річної Юлії: "Ти сьогодні мені, старому, не даси. Якби молодим був, можливо, дала б. Але не сьогодні, не зараз, не завтра". Дівчина від лоскоту присідає. Нардеп допомагає їй підвестися.

Донеччанин Сергій Горобчук, 29 років, знімає дівчат на мобільний.

— Минулого року на сцені роздяглася якась малолєтка з Гуляйполя. Коли мамка побачила її голяком на сцені, тягала за коси по всьому "Сільмашу".

Горобчук удома працює барменом в одному з нічних клубів. До його брудних джинсів прив"язана залізна кружка. Волосся укладене в рудий ірокез.

— Стиль у панка такий. Він любить усе задарма. Хоче пива — іде до чувака з бутилкою і просить налити. Хоче курити, просить дві сигарети — для себе і друга. Ніколи не піде битися першим. Але в Гуляйполі панкувати небезпечно, бо серед мєстних багато гопників (вуличних хуліганів. — "ГПУ"). За ірокез можуть до смерті забити.

Розказує, що батько п"ять років тому помер у тюрмі від туберкульозу. Матір зарізали сусіди-наркомани. Сергій продав квартиру, переїхав до бабусі в інший район.

— Я рік тягав їх по судам, але нікого не посадили. Недавно друг дєтства подзвонив. Каже, один із тих наркоманів від передозування здох на дитячому майданчику. Справедливість восторжествувала.


Зараз ви читаєте новину «Доній і Луценко заплатили за пам"ятник Нестору Махну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі