четвер, 04 лютого 2010 18:57

Доказів співпраці УПА з нацистською Німеччиною немає

Автор: фото з Рівненського обласного архіву
  Командири та курсанти підстаршинської школи групи УПА ”Турів”, Волинь, 1943 рік
Командири та курсанти підстаршинської школи групи УПА ”Турів”, Волинь, 1943 рік

Минулого тижня президент Віктор Ющенко підписав указ про визнання воїнів Української повстанської армії учасниками боротьби за незалежність. 45-річний історик Олександр Зайцев з Українського католицького університету у Львові вважає, що погляди на УПА формують два міфи.

— За радянським міфом, УПА — це бандитське формування, створене нацистами для боротьби з Червоною армією. У націоналістичному міфі УПА її вояки постають як лицарі без страху і докору, які своєю жертовністю наближали незалежність України. Обидва міфи спотворюють історичну дійсність. Радянський ігнорує і масову підтримку повстанців місцевим населенням, і їхню боротьбу проти нацистів. Націоналістичний упускає етнічну чистку поляків.

Чим же була УПА насправді?

— Типовою національно-визвольною організацією. Схожі рухи діяли в багатьох країнах-колоніях. Звісно, для них характерна і жертовність, і героїзм, і жорстокість. Для досягнення своїх цілей лідери не гребували вбивствами тих, хто стояв на шляху до самостійності.

Які документи заперечують радянський міф про УПА?

— Уявити документ, що доводив би непричетність українських повстанців до нацистів, важко. Але і доказів співпраці УПА з гітлерівцями немає. Більше того, зафіксовані бої між німецькими військами і УПА.

Для них характерна і жертовність, і жорстокість

Звісно, лідери ОУН і УПА розуміли, що Німеччина — це пройдений етап. 1944-го навіть досягли локального порозуміння між двома сторонами. Проте це не дозволяє стверджувати, що УПА була знаряддям у руках гітлерівців.

Діяльність УПА розглядали на процесі у Нюрнберзі?

— Ні. Спроб її засудження не було.

УПА пов"язують із діяльністю батальйонів "Нахтіґаль" і "Роланд", дивізії "Галичина".

— Це абсолютно неправильно. Батальйони "Нахтіґаль" і "Роланд" із УПА об"єднує лише те, що їх створили з ініціативи ОУН під проводом Степана Бандери. Проте робили це в інших історичних умовах: навесні 1941-го обидві фракції ОУН (Бандери і Мельника. — "ГПУ") вірили, що Гітлер допоможе українцям створити власну державу. Плани розвіялися за кілька днів, коли нацисти розігнали уряд Ярослава Стецька.

Щодо дивізії "Галичина", то провід ОУН Степана Бандери офіційно виступав проти її створення навесні 1943-го.

Чому УПА засуджують переважно у Східній Україні?

— Східна Україна тривалий час перебувала у складі спершу Російської імперії, потім Радянського Союзу. Тому й героями там вважають радше червоноармійців. А тих, хто протистояв режимові — антигероями. Виправити ситуацію зможуть обставини, які не стосуються історії. Якщо держава забезпечить гідний рівень життя громадянам, то і всі її символи державності стануть однаково популярними і на Заході, і на Сході.

Криївки повстанців діяли до 1960-х

1942, 14 жовтня — офіційна дата створення УПА. Дату встановили 1947-го — керівництво УПА хотіло ствердити, що армія існувала ще до перелому у війні — під Сталінградом.

1944 — піковий час діяльності УПА: німці відступали, а радянська влада ще не встигла утвердитися. Тисячі українців пішли в ліси.

1950, 5 березня — у селі Білогорща поблизу Львова в бою зі бійцями держбезпеки гине  головнокомандувач Роман Шухевич. Як централізована структура УПА перестає існувати.

1950-ті, середина — остаточне припинення збройного опору УПА в Західній Україні. Та криївки з повстанцями знаходили до 1960-х.

Зараз ви читаєте новину «Доказів співпраці УПА з нацистською Німеччиною немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі