середа, 11 листопада 2009 18:13

До суїциду призводить часта зміна коханців

Автор: фото: Леонід ЄЗЕРСЬКИЙ
  Доктор медичних наук Галина Пилягіна каже, що найбільше схильні до суїцидів учителі, лікарі, військові
Доктор медичних наук Галина Пилягіна каже, що найбільше схильні до суїцидів учителі, лікарі, військові

Щороку з мільйона українців 200 укорочують собі віку. Їх кількість зросте, якщо економічна криза затягнеться на два-три роки, переконана 44-річна Галина Пилягіна, доктор медичних наук. Вона протягом 18 років працює із самогубцями.

— Подібна ситуація була у 1990-х, коли люди бідували, — Галина Яківна запрошує до свого кабінету в Національній медичній академії післядипломної освіти ім. Шупика. — Тоді на мільйон населення було майже 490 самогубців. Переважно чоловіки з промислових районів.

Із 2002-го кількість тих, хто наклав на себе руки, щороку зменшується.

— Думки про самогубство виникають унаслідок стресу, — зауважує фахівець. — Є приводи внутрішні та зовнішні. Зовнішні зазвичай ідіотські, внутрішні — коли людина не може пристосуватися до реальності. Приміром, самотність, безпорадність. У мене була 72-річна пацієнтка, яка хотіла вкоротити собі віку, бо зламався телевізор. Це зовнішній привід. А внутрішній той, що жінка була самотня, погіршилося здоров"я, рідко виходила на вулицю, здох улюблений пес.

До суїциду найчастіше спонукають конфлікти в родині, з коханими, дітьми, родичами. Проблеми на роботі — рідше.

— Інколи люди хочуть лише привернути увагу. Скажімо, комусь зле на душі. Помирати не хоче, але не знає, як сказати про біду родичам. Удається до спроби самогубства. Свого роду шантаж. Він іде від невміння й небажання розуміти одне одного.

Причиною самогубства може стати небажана вагітність у школярок. Особливо коли дівчина не має порозуміння в родині, а майбутній батько дитину не визнає, хоча народити в 16–17 років — природно.

Найпоширеніші методи самогубства в чоловіків — повішення, у жінок — отруєння

— Призводить до суїциду і часта зміна коханців. Внутрішня причина цього — невміння створювати тривалі стосунки, які потребують терпіння, розуміння, поваги. А в молодих людей розвинуті егоїстичність, максималізм. Хочуть, щоб усе було для них. Їм простіше за два місяці знайти багато причин незадоволення, ніж зрозуміти партнера. Невміння будувати тривалі взаємини спричинює часту зміну партнерів, а це, в свою чергу — розчарування в житті та в собі.

Найбільше схильні до суїцидальних настроїв учителі, лікарі, військові.

— У них частіше зустрічається "синдром вигорання", коли робота приносить лише розчарування.

Найпоширеніші методи самогубства в чоловіків — повішення, у жінок — отруєння. Далі йдуть порізи, ще рідше стрибають із висоти або кидаються під транспортні засоби.

— Траплялися диваки, які ковтали каміння чи пробивали голову цвяхом, — розказує Галина Пилягіна. — Стріляються переважно військові. Найдієвіші способи: впасти з висоти, кинутися під транспорт, повіситися, застрелитися.

Зараз ви читаєте новину «До суїциду призводить часта зміна коханців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі