пʼятниця, 22 березня 2019 07:41

До Криму переселили 70 тисяч росіян

За останні два роки до окупованого Криму переселилися 70 тис. росіян. Із них 20 тис. — у Севастополі, а 50 тис. — у Сімферополь та на Південний берег Криму. Вони витісняють місцевих жителів із державних органів влади.

Після виборів до Державної думи у вересні 2016 року на півострові повністю замінили керівний склад держ­установ і органів влади — на посади прийшли чиновники з Росії.

Залишили тільки номінального керівника — Сергія Аксьонова. Про це йдеться в дослідженні громадської організації "Інформаційний спротив". Експерти проаналізували підготовлену російською окупаційною владою довідку "Громадська думка про соціально-економічну ситуацію в країні".

Як приклад витіснення називають переміщення на Північний і Тихоокеанський флоти військових-кримчан, які зрадили українську присягу.

— У соціальних мережах неодноразово з'являлися повідомлення, що у Росії до них ставляться, як до зрадників, — каже Дмитро Тимчук, 46 років, керівник "Інформаційного спротиву". — Практично всі значущі структури анексованого півострова контролюють російські спецслужби.

На цьому тлі у червні-листопаді 2018 року зафіксовано значне зростання протестних настроїв. У соцмережах нескладно простежити, як підвищується градус ненависті до росіян, які почуваються у Криму "господарями" і ставляться до місцевих із відвертим презирством.

Москва виділяє на одну родину, яка переїжджає до Криму, $30 тис. — 813 тис. грн "підйомних".

— Цього вистачить, щоб купити однокімнатну квартиру чи звести будинок, — говорить 43-річна Гаяна Юксель, член Меджлісу кримськотатарського народу. — Це робиться для того, аби на півострові якомога менше людей пам'ятали про Україну. Російська влада намагається позбутися проукраїнського населення. Особливо — її активної частини.

Зараз ви читаєте новину «До Криму переселили 70 тисяч росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі