середа, 14 квітня 2010 07:13

Четверо видерлися на будівельний кран

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  У вівторок о 10.43 міліціонер і рятувальник біля кабінки кранівника вмовляють чотирьох активістів громадських організацій спуститися. Ті зачинилися на знак протесту проти незаконного будівництва на вулиці Гончара в Києві
У вівторок о 10.43 міліціонер і рятувальник біля кабінки кранівника вмовляють чотирьох активістів громадських організацій спуститися. Ті зачинилися на знак протесту проти незаконного будівництва на вулиці Гончара в Києві

"Там чоловік із пістолетом, затримайте його. Він небезпечний. Може стріляти у киян!" — кричать люди на вул. Гончара в центрі столиці. Їх чує 42-річний Володимир Собченко із Шевченківського райуправління міліції. У вівторок зранку він заходить у ворота будівельного майданчика на вул. Гончара, 17-23.

Будувати тут фірмі "Інвестиційна будівельна група" заборонив Шевченківський райсуд позаторік 10 грудня. А потім і Апеляційний суд, 6 січня 2010-го. Є припис та протест київської прокуратури: скасувати дозвіл на будівельні роботи. Але 10-поверховий житловий комплекс продовжують зводити.

У вівторок о сьомій ранку Ігор Гурчик, Ігор Луценко, Світлана Цуркан та Андрій, прізвище якого з"ясувати не вдалося, перелізли через бетонну огорожу будмайданчика. Їм від 20 до 25 років. Видерлися драбиною до кабіни будівельного крана і зачинилися там, на 50-метровій висоті. Ця четвірка — активісти громадських організації "Збережемо старий Київ" та "Наша земля". Вимагають, аби прокуратура опечатала всі механізми та припинила будівництво.

П"ятеро киян із вул. Гончара та Великої Житомирської стоять біля воріт майданчика.

— О 9.30 ми хотіли пройти туди. Бо там нагорі шестеро молодиків гумовими битками лупили по кабінці крановщика. Із майданчика вийшло кілька молодих кремезних чоловіків у спортивних штанях та шкірянках. Почали відпихати нас. Один — у костюмі та білій сорочці — вдарив мене у груди, вибив мобільний. У нього з кишені випав пістолет. Його відтіснили міліціонери. І кажуть: пишіть заяву, що на вас напали. А на кого напишу, як імені його не знаю, — розповідає Володимир Пряхін, 48 років.

"ГПУ" телефоном поспілкувалася з Ігорем Луценком:

— Біля нас були бритоголові з битами, хотіли влізти через вікна, ображали Світлану. Ми прагнемо захистити Софію Київську, вона від цього будівництва тріщить по швах. Якщо в нашій країні не виконуються закони, то немає іншого виходу, як залізти на кран.

Біля кабіни — рятувальник та двоє міліціонерів.

О 10.30 із будмайданчика виходить Володимир Собченко. Говорить, що чоловіка з пістолетом знає:

— Це начальник охорони будівництва. На зброю в нього є дозвіл. Пістолет заряджений гумовими кулями. Він ні в кого не стріляв, нікого не поранив. Що з того, що в нього випав пістолет? У вас мобільний теж може випасти. Закону він не порушував. А для хлопців, які залізли на кран, головне — порисуватися перед журналістами.

Дві мешканки сусіднього будинку N25 обговорюють будівництво:

— Вони так стукають, що в нас вікна дрижать, посуд у шафі цокотить. Постійно кидаєшся, щоб нічого не впало. Тріщини по будинку пішли, — каже 40-річна Катерина.

Об 11.38, після вмовлянь міліціонерів, активісти злазять із крана. Їх по одному супроводжують до середини драбини рятувальник із міліціонером.

— Слідкуйте, щоб їх не побили, — кричать люди з вулиці.

О 12.30 Ігор Луценко розповідає, що охоронець розбив 20-річному Андрієві голову. Міліція повезла активістів у відділок на вул. Прорізну, 12. До постраждалого пустили лікарів. Ті обробили розсічення та забинтували голову.

Зараз ви читаєте новину «Четверо видерлися на будівельний кран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі