пʼятниця, 30 липня 2010 00:30

Церкву підірвали саморобною вибухівкою

О 16.26 у середу в запорізькому Покровському соборі прогримів вибух. На той час всередині було 15 людей. Із них п"ятеро — прихожани. Дев"ятеро людей постраждали. Черниця Марія Донець, 81 рік, померла від ран у лікарні.

Храм належить Українській православній церкві Московського патріархату. Розташований на вул. Горького, 137. Поряд центральний ринок і головна вулиця Запоріжжя — просп. Леніна.

— Тихий храм, майже в центрі старої частини міста. Ходжу туди регулярно, — розповідає запоріжка 65-річна Любов Іванівна. У середу до церкви вона не пішла.

Після вибуху збіглися жителі сусідніх 9-поверхівок. За 15 хв. на місці були міліція, рятувальники, "швидкі" та реанімаційна. Приїхав губернатор. У будівлі вибило шибки та рами у кількох вікнах.

Спеціалісти вибухово-технічної служби кажуть, здетонувало у тамбурі при вході. Вважають, вибухнув саморобний безосколковий фугас. Вибух рівнозначний 400 г тротилу.

Працівник храму пригадав, що біля дверей весь день лежав пакет. На нього ніхто не звертав уваги.

Марія Донець померла в лікарні під час операції.

— Была в крайне тяжелом состоянии. Вся одежда сгорела, ожеги 80 процентов тела, — зітхає лікар Юрій Григорович із Запорізької лікарні N5, прізвища не називає. — У нашій лікарні після вибуху залишилася лише одна потерпіла. Звуть її Світлана Іванівна. Має рвані рани лівої сідниці. Стан задовільний. Розмовляє.

Чотирьох постраждалих розвезли по інших лікарнях. Двох із них — у дитячу N5. Відомо, що один із потерпілих — 16-річний юнак.

У четвер зранку біля входу до храму стояла міліція. Експерти всю ніч вивчали приміщення зсередини. Під навісом у господарському дворі пройшла служба за упокій Людмили Донець.

У міліції кажуть, порушили три кримінальні справи. Містом ширяться чутки, що вибух — справа рук сатаністів.

— У той день свято велике — Хрещення Русі, — говорить Олексій, місцевий житель.

Зараз ви читаєте новину «Церкву підірвали саморобною вибухівкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі