четвер, 11 березня 2021 00:45

Ціна на газ не змінюватиметься рік

Запровадження фіксованої річної ціни на газ попередньо схвалила Нацкомісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Діятиме із 1 травня цього року до 30 квітня 2022-го.

Пропозиції по ціні газопостачальні компанії повинні оприлюднити на сайтах до 25 квітня. Упродовж 12 місяців не зможуть змінювати вартість палива.

— Рішення комісії — антиринкове. Бо визначати тарифи — право компаній. А далі вже має обирати споживач, кому віддати гроші, — каже експерт із енергетики Юрій Корольчук, 40 років. — Єдина ціна у 6,99 гривні за кубометр теж грає проти ринку. Він в Україні заморожений і не розвивається.

Уряд лобіює інтереси Нафтогазу.

— З позиції річної вартості, в цього підприємства завжди буде найкраща ціна. Бо має доступ до палива, яке добуває Укргазвидобування, що входить у структуру Нафтогазу, — продовжує Корольчук. — Щоб можна було говорити про річні контракти — необхідно, аби Укргазвидобування продавало паливо відкрито — на ринку, біржі.

Собівартість видобутку тисячі кубічних метрів газу в Україні — 1,6 тис. грн, додає експерт.

— Ще стільки ж забере податок на додану вартість і рента. З маржею (різниця між собівартістю і ціною. — ГПУ) Нафтогазу виходить ціна у 3500 гривень за тисячу "кубів". Якщо додати транспортування, вартість палива має бути на рівні 4 гривень за кубометр.

Населення не виграє від річної ціни. Влітку газ зазвичай коштував дешевше. Але з фіксованим тарифом споживачам доведеться сплачувати одну й ту ж вартість 12 місяців.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на газ не змінюватиметься рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі