вівторок, 28 вересня 2010 06:40

Бритоголові з бітами побили охоронців фестивалю

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Лідер ”Народної самооборони” Юрій Луценко (по центру) в суботу, 25 вересня, приїхав в Ірпінь на фестиваль повстансько-патріотичної пісні ”Гайдамака.UA”. На закритті фестивалю, 26 вересня, о 20.30 група молодих чоловіків у спортивних костюмах і з бітами на
Лідер ”Народної самооборони” Юрій Луценко (по центру) в суботу, 25 вересня, приїхав в Ірпінь на фестиваль повстансько-патріотичної пісні ”Гайдамака.UA”. На закритті фестивалю, 26 вересня, о 20.30 група молодих чоловіків у спортивних костюмах і з бітами на

26 вересня о 20.30 на фестивалі патріотичної та повстанської пісні "Гайдамака.UA" в місті Ірпінь під Києвом сталася бійка.

— 20 чоловіків, віком від 22 до 30 років, забігли на територію фестивалю, — розповідає виконавчий директор мистецького об"єднання "Остання барикада" Оксана Омельченко. — Із бейсбольними бітами та дерев"яними палицями вони бігли до сцени. Усі бритоголові, у спортивних костюмах. Схожі на членів якогось бандитського угруповання. Дорогу їм загородили п"ять працівників приватної охоронної фірми "Вулкан". Якби вони цього не зробили, могли б постраждати багато глядачів. Кожного охоронця били по п"ятеро нападників. Підбігли двоє міліціонерів, але нічого не робили. Коли молодики розбіглися, під"їхали ще двоє правоохоронців. Двох із нападників я впізнала. Удень вони приходили на фестиваль. Вели себе агресивно, нецензурно лаялися. Попросила міліціонерів перевірити їхні документи. Чоловіки вилаяли правоохоронців. А ті їх навіть не затримали.

— Серед нападників був син якогось крутого місцевого підприємця, — каже заступник виконавчого директора "Останньої барикади" 25-річний В"ячеслав Пономарьов. — Мені про це розказали ірпінські міліціонери після бійки. Через це вони боялися втручатися.

Напередодні депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко попросив голову СБУ Валерія Хорошковського перевірити законність проведення фестивалю. Мовляв, він спрямований на розпалювання міжнаціональної ворожнечі та людиноненависницьких настроїв.

Організатор "Гайдамака.UA" 37-річний нардеп-"нунсівець" Олесь Доній із цим не погоджується:

— На вході висів плакат із написом "Провокаційні гасла, українофобські, антисемітські, нацистські, комуністичні висловлювання — заборонені. Порушників будемо видворяти". Не знаю, що могло зачепити Колесніченка. Для нього проблема в тому, що на фестивалі все було українською мовою. Йому треба зробити психіатричну експертизу. Людина з очевидними ознаками якихось душевних хвороб.

Серед нападників був син якогось крутого місцевого підприємця. Через це міліціонери боялися втручатися

Киянин 22-річний Володимир провів на фестивалі два дні.

— У неділю десь у середині виступу рівненського гурту "Отвінта" почув два-три хлопки, подібні на постріли, недалеко від сцени, — пише він у своєму інтернет-щоденнику. — Метрів за 50 від сцени ланцюгом стояли понад 10 охоронців. Поряд із ними — три чи чотири переляканих мента з Ірпінського райвідділу. Один із пістолетом у руках. Другий десь у піску шукає свого кашкета. Інші істерично когось видзвонюють. Неподалік із десяток пациків боксерської зовнішності. Один кричить ментам: "Уроди, нах... по яйцам стрелять". Інші на підвищених тонах розмовляють із міліціонерами, називаючи їх по іменах. Потім нападники відходять у бік кінотеатру. Лишається тільки один, якому менти поцілили травматичним пістолетом у пах. Кульгаючи, іде за територію фестивалю. Ніхто нікого не в"яже. Через півгодини приїхали інші менти. Вони сфотографували місце події і щось записали.

Фестиваль тривав три дні — із п"ятниці по неділю. Виступи музиканти закінчували гаслом: "Слава Україні". Публіка хором відповідала: "Героям слава!".

— Я тут так пройнялася патріотизмом, — говорить Юлія Капран, 80 років. — Так харошо співають. Такі пісні гарні. Я тільки чотири роки в Ірпені живу. Із Донецька приїхала. Питаюся вчити українську мову. На Януковича ми обіжені. Сердиті на нього, що оце таке творить із культурою.

Зараз ви читаєте новину «Бритоголові з бітами побили охоронців фестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі