пʼятниця, 15 березня 2019 06:05

"Бойовики робитимуть усе, щоб завадити"

Жителі окупованих Донбасу та Криму зможуть проголосувати на виборах президента України 31 березня. Також удруге, 21 квітня — якщо в першому турі жоден кандидат не набере понад 50% голосів. Для цього треба пройти дві процедури реєстрації.

Слід перевірити свої дані в реєстрі виборців на сайті Центральної виборчої комісії. Роздрукувати й заповнити заяву про зміну місця голосування. У графі про причину вказати — агресивні дії Росії на території України. Далі заяву потрібно завезти особисто до найближчого відділу реєстрації виборців. Із собою треба мати паспорт громадянина України. Процеду­ру варто зробити не пізніше ніж за п'ять днів до виборів. Перед другим туром її треба повторити.

— Є визначений 7 лютого цього року указом президента перелік окупованих населених пунктів. Їхні жителі включені в реєстр виборців і мають лише показати паспорт, — каже 36-річна Тетяна Дурнєва, директорка громадської організації "Група впливу".

— Переселенцю варто взяти ще й будь-який документ, що підтверджує фактичне місце проживання: договір оренди житла чи довідку з роботи.

Якщо даних у базі ЦВК немає, необхідно особисто звернутися до найближчого реєстру виборців із заявою про взяття на виборчий облік.

Не зможуть проголосувати жителі окупованих територій, яким виповнилося 18 років після 2014-го.

— Молоді люди, які отримали перші паспорти та досягли повноліття з початком окупації, не мають зареєстрованого місця проживання (додаток про прописку видають місцеві органи влади, які на окупованих територіях відсутні. — ГПУ), — додає Тетяна Дурнєва. — Без прописки вони не змінять адресу голосування.

Якщо є паперовий паспорт, такого виборця можуть разово внести до реєстру за місцем фактичного проживання.

Вимагайте письмову відповідь і з нею звертайтеся до суду, якщо вам відмовили в реєстрації.

— Жителі окупованих територій не голосуватимуть масово. Хіба ті, хто працюють у підконтрольних районах, — говорить 44-річний Сергій Гармаш, директор Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу.

— Перетнути лінію розмежування — великий стрес для людини. Це дорого і довго. До того ж бойовики навмисно створюватимуть проблеми, черги на лінії перетину, — каже Гармаш. — Вони незацікавлені в інтеграції регіону, населення в Україну, тим паче в політичному сенсі. Робитимуть усе, щоб люди не змогли проголосувати.

1  363  891 переселенця зареєстрували в Міністерстві со­ціальної політики станом на 11 березня 2019 року.

Переселенці не зможуть обирати мерів

Переселенці позбавлені права голосу на місцевих виборах. На парламентських зможуть проголосувати за депутатів, які обираються за партійними списками, але не в округах.

— Переселенці можуть уплинути на обрання лише 225 із 450 депутатів Верховної Ради, — каже 29-річна Олександра Дворецька з благодійного фонду "Восток-SОS". — Це навіть не 226 людей — парламентська більшість, достатня для прийняття рішень.

Зараз ви читаєте новину «"Бойовики робитимуть усе, щоб завадити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі