вівторок, 28 серпня 2007 07:04

Бізнесменові подарували пам"ятник у центрі міста

Автор: фото: УНІАН
  Управління культури Дніпропетровської міськради не давало дозволу на встановлення пам’ятника. Але зараз не має до автора і замовників жодних претензій
Управління культури Дніпропетровської міськради не давало дозволу на встановлення пам’ятника. Але зараз не має до автора і замовників жодних претензій

Понад мільйон жителів Дніпропетровська отримали в центрі міста новий пам"ятник. На одній із лавок вранці 17 серпня з"явився бронзовий чоловік, який ніби знічев"я оглядає все довкола. Жодним словом дніпропетровців не повідомили, що за образ відтворив художник. Однак люди кажуть, чоловік як дві краплі води схожий на місцевого бізнесмена Геннадія Акселерода.

За законом, будь-який пам"ятник у публічному місці можуть встановлювати лише зі згоди місцевої влади. В управлінні культури Дніпропетровської міськради дозволу не видавали. Однак зараз не мають до автора й замовників монумента жодних запитань.

— Ця скульптура прикрасила місто, — вважає начальник управління культури  Валентина Бойко.

Це робота місцевого скульптора Олександра Шабанова. Він вирізьбив на манжеті лівого рукава чоловіка своє прізвище. Відомо, що Шабанов проектував бізнес-центр "Цитадель-2" у діловій частині Дніпропетровська та викладає у Придніпровській державній академії будівництва та архітектури.

Про Геннадія Акселерода дніпропетровці знають небагато. За чутками, він очолює промислову групу "Спарта", офіси якої знаходяться саме на Новому Єкатерининському бульварі. Скульптуру бізнесменові подарували друзі.

— Акселерод фінансував будівництво торгового комплексу "Європа", що неподалік бульвару. Нині викуповує готель "Центральний", що також поряд. Хоче зробити з нього сучасний готель, — кажуть в управлінні архітектури Дніпропетровської міської ради.

Перехожим пам"ятник загалом до душі. Вони не знають, що він увічнює живу людину.

— Скульптуру встановили всім тим, хто тут тусується, — вважає 21-річна дніпропетровчанка Ганна.

В Україні пам"ятником живій людині вже не здивуєш. У Донецьку увічнили співака Йосифа Кобзона. У Харкові виготовили (щоправда, досі так і не встановили) монумент акторці Людмилі Гурченко. В Одесі на території Національної юридичної академії встановили пам"ятник, дуже схожий на екс-голову ЦВК Сергія Ківалова.

— Ті, хто відповідав за проект, перестаралися, — виправдовувався той. — Мав бути просто монумент, який би надав недержавному вузу академічності.

Поставити пам"ятник собі самому сьогодні може кожен, хто має гроші. На це потрібно від $1 тис. до $10 тис. Скульптор Андрій Зігура, який робив посмертне погруддя тренерові футбольного клубу "Динамо" Валерію Лобановському, зізнається, що робив пам"ятники живим людям.

— Яким, казати не буду, — відповідає категорично.

Київський скульптор Юрій Уздовський погоджується зробити метрову скульптуру з акрилу за місяць-два. Просить лише з десяток фотографій людини в різних ракурсах.

Тимошенко отримала від шанувальників зірку

Робити екстравагантні подарунки — одна з улюблених розваг у світі багатих і знаменитих.
Футболіст Девід Бекхем два роки тому подарував своїй дружині Вікторії на день народження діючий фонтан із шоколадом. Його робота коштує близько 10 тис. євро на місяць.
Британська королева Єлизавета ІІ на своє 80-річчя торік отримала від підданих цілий зоопарк — живого ягуара, чорного бобра, лінивця, а також власний кленовий гай.
Художнику Сальвадору Далі приятель, індійський магараджа, якось пригнав цілий корабель зі слоновими черепами.
Українські багатії не настільки вигадливі. Здебільшого дарують одне одному дорогі машини, годинники, мобільні телефони. Відзначилися члени Клубу прибічників Юлії Тимошенко, які на день народження 2005-го подарували лідерці БЮТ космічне тіло у сузір"ї Стрільця. Відтоді зірка носить її ім"я.

Зараз ви читаєте новину «Бізнесменові подарували пам"ятник у центрі міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі