четвер, 22 жовтня 2009 19:45

Олександр Рєзніков пришиває руки й ноги

50-річний Олександр Рєзніков зробив близько 350 операцій на руках, 17 — на ногах і понад тисячу — на пальцях. Він завідує відділом у столичному Інституті хірургії та трансплантації ім. Шалімова.

— Останній раз пришивав пацієнтові ногу на рівні бедра. 25-річний хлопець із Миколаївської області потрапив у барабан комбайна. Одну ногу йому повністю відірвало від коліна, другій — перебило кістку на рівні бедра. Нога висіла лише на шкірному лоскуті. Хлопця до Києва ледь довезли. Дуже важливо в таких випадках зважати на час. Інколи краще людину не везти, бо по дорозі вона може померти від втрати крові чи від шоку. Хлопцеві я пришив одну ногу, а ту, яку відірвало повністю, не зміг, бо вона була дуже пошкоджена.

Завжди легше пришивається те, що відрізано рівно. Наприклад, пилкою чи косою. А якщо подроблено, то рвуться і кістки, і сухожилля, і нерви, і судини. В таких випадках важко визначити, де рівень ще здорових тканин, а де вже пошкоджених.

Заморожувати відрізаний орган не можна. Якось узимку привезли пацієнта без руки. Було градусів 20 морозу. Оформляємо його. Питаю: а рука де? Родичі побігли до машини, витягли руку з багажника. Приносять, а вона — льодинка. Я відмовився пришивати. Так і сказав: ви її за-мо-ро-зи-ли. У відмороженій руці дуже швидко поселяються продукти розпаду, через які потім відмовляють нирки чи печінка.

Скільки тривала найдовша операція?

— Упродовж 17 годин пришивав чоловікові руки. Він їх пошкодив на залізничній станції. Чому так довго? У пацієнта часто падав тиск, а коли він низький, оперувати не можна.

Ви робите й перації зі зміни статі.

У клініці ім. Шалімова роблять операції зі зміни статі.

— Я їх не дуже люблю, лише допомагаю. Років три тому з Республіки Крим до нас привезли троє чи четверо чоловіків років 30–35, у яких був відрізаний статевий орган. Вони вступили в якусь сатанинську секту, де був ритуал — відрізати чоловікам статеві органи. Кажуть, їх чимось напоїли, а коли вони отямилися, то були в калюжі крові і без статевого органа. У нашій клініці формують і чоловічі, і жіночі статеві органи. Що роблять частіше? 50 на 50. Воно якось напливами.

Скільки коштує операція?

— Не можу сказати, оскільки у нас клініка державна. Я лише прораховував затрати на реплантацію голені — десь 20–25 тисяч гривень. І це лише на аналізи, медикаменти, моніторинг стану, без оцінки праці лікарів.

Своїх близьких доводилося оперувати?

— Перешивав палець своїй дружині Галині. Вона — моя друга дружина. Ще до нашої зустрічі в неї був опік. Її невдало прооперували, і мусила прикривати руку. Тепер у неї гарні пальчики.




Що робити


Частину тіла треба зберігати в холоді. Це гальмує процес розпаду. Відрізаний орган необхідно загорнути у целофановий пакет, потім покласти у більший, налити туди води, вкинути лід. Тканини мають не торкатися до льоду.
Відокремлені пальці можна пришивати протягом 24 год., кисть — упродовж 14, передпліччя, плече — 6–8 год.


Пришитою рукою доїть корову

До п"яти операцій на рік роблять хірурги Львівської клінічної лікарні N8. Найчастіше пришивають відсічені пальці та кисті рук.

— Такі операції проводимо з 1987 року. До нас привозять пацієнтів з усіх областей Західної України, — розповідає хірург Львівської клінічної лікарні N8 Леонід Петрів, 54 роки. — На операційний стіл потрапляють столяри-дилетанти, які купили циркулярку й одразу беруться за неї. Часто залишаються без кінцівок під час розваг. За одну новорічну ніч лікарям якось довелося оперувати 11 пацієнтів. Вони втратили пальці після петард і феєрверків. Бажано пацієнта оперувати не пізніше як за 6 годин після травми. Хоча в нас декілька років тому був особливий випадок. Дівчинці з гірського Турківського району Львівщини кінь відкусив руку. На операційний стіл вона потрапила через 12 годин. Тепер  пришитою рукою доїть корову.

Юлія ЛІПІЧ



"Донор був занадто волохатий"

Американцеві Джефу Кепнеру, 57 років, у травні цього року пересадили обидві руки від донора у місті Піттсбург, штат Пенсільванія. Оперувала команда з 10 хірургів. Наприкінці вересня Кепнера виписали.

— Я знову почуваюся повноцінною людиною, — каже Кепнер. — Мої нові руки мають непоганий вигляд, хоча донор був занадто волохатий. Я ще погано відчуваю пальці. Лікарі кажуть, навчуся ними керувати за рік.
Джефу Кепнеру ампутували руки нижче ліктів понад 10 років тому. Тканини відмерли через бактеріальну інфекцію.
Марина ГРУДІЙ

Пересадили палець із ноги

Уперше відірвану руку пришили американські лікарі у травні 1962-го. Пацієнтом був 12-річний Ред Ноулз. Операція пройшла успішно. За два роки хлопець грав у теніс і бейсбол. Пізніше навчився водити автомобіль.

Палець із ноги пересадили на руку колишньому столяру Гаррету ля Феву з американського міста Сан-Франциско. Торік він втратив великий палець руки. Його не можна було пришити.

Першу операцію за допомогою мікрохірургічного методу в Україні 1981-го зробив хірург Микола Дрюк. Методику застосовують в онкології, гінекології, ортопедії. Особливу увагу приділяють мікрохірургії ока.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Рєзніков пришиває руки й ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі