вівторок, 27 листопада 2012 00:00

"Якби всі пам'ятали про Голодомор, то розмов про Митний союз не було б"

— Не буде щастя тим, хто гуляє в такий день, — каже літня жінка в зеленій хустці. — Це гріх — святкувати, наїдатися та напиватися, коли згадують тих, хто помер від голоду.

У суботу о 15.18 повз пам'ятник Тарасу Шевченку в центрі Львова проїжджає весільний кортеж. Машини сигналять. У цей час біля монумента проходить віче в пам'ять про загиблих під час Голодомору 1932-1933 років. Зібралися близько 500 осіб.

Автомобілі зупиняються неподалік. Наздоганяю двох дружок.

— Ми бачимо, шо люди зібралися. А шо сталося? — невисока брюнетка називається Анастасією. — Річниця Голодомору? А ми тут до чого? То погано, але ж не ми вибирали, коли гуляти весілля. Мертвим байдуже.

Люди стоять півколом. Усередині лампадами викладене слово "пам'ятаємо", цифри "32-33" та великий хрест. На підніжжя пам'ятника виходять 10 священиків.

— Якби всі пам'ятали про Голодомор, то розмов про Митний союз не було б, — каже в мікрофон православний священик. — І дуже боляче бачити ці весільні автомобілі, бо коли в одних скорбота, а в інших свято — це не по-християнськи.

— Збирали на полях померзлу бараболю, жолуді натирали, кропиву, лободу, — говорить Євген Сивак, 92 роки. Народився на Сумщині. — Багато людей померли.

О 16.00 оголошують хвилину мовчання. Через перехрестя проїжджає трамвай, хоча міська влада обіцяла зупинити в цей час рух транспорту.

— Уперше прийшов на таке віче з дітьми, — каже викладач університету ім. Івана Франка Тарас Лильо, 38 років. — Старшій доньці 8 років, вона починає цікавитися історією України. Сьогоднішня акція допоможе їй трохи осмислити ще одну подію. А форма проведення таких акцій не має великого значення. Головне, щоб не будували політику на Голодоморі й не спекулювали цим питанням.

Зараз ви читаєте новину «"Якби всі пам'ятали про Голодомор, то розмов про Митний союз не було б"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі