четвер, 08 травня 2008 07:05

Як благодійні фонди допомагали хворій дитині

13 лютого 2007 року в Житомирі народився Богдан Черній. Хлопчик поміщався на долоні: мав 24 см зросту і важив 490 г. Він став найменшою дитиною в Україні, яку вдалося виходити. Про це "ГПУ" писала у N552 за 15 лютого, коли малому минув рік. Весь цей час Богданові потрібна була допомога лікарів.

6 березня "ГПУ" звернулася за допомогою до Секретаріату президента, фонду "Україна-3000", який очолює дружина глави держави Катерина Ющенко, і фондів Віктора Пінчука, Ріната Ахметова й Андрія Шевченка.

За місяць в "Україні-3000" відповіли, що надіслали клопотання міністрові охорони здоров"я Василю Князевичу.

— На жаль, помогти їм матеріально ми не можемо, — сказали у відділі звернень громадян.

В організацію Віктора Пінчука лист не дійшов. Із фонду Андрія Шевченка кореспонденція повернулася: адреса, вказана на офіційному сайті установи, виявилася неправильною.

У фонді Ріната Ахметова після отримання листа зателефонували до батьків хлопчика і запропонували влаштувати в Український медичний центр реабілітації дітей із органічним ураженням центральної нервової системи. Для Черніїв дзвінок був несподіванкою. Батьки розгубилися й не знали, що сказати. Їм залишили телефон, попросили визначитися і передзвонити.

Після того як лист від "ГПУ" надійшов у секретаріат, звідти написали міністрові охорони здоров"я. Аби з"ясувати подальшу долю кореспонденції, знадобилося кілька годин.

— У нас вашого листа немає. Дзвоніть у загальний відділ і уточнюйте, — відповідає жінка з відділу моніторингу  Міністерства охорони здоров"я.

— Я тільки звідти. Мені сказали, що лист на контролі вашого відділу.

— Кажу вам, що не знаю. Витратила на вас цілих п"ять хвилин свого часу! Моя робота — реєструвати документи, а не ляси з вами точити, — гримнула працівниця і кинула слухавку.

Після третього дзвінка в загальному відділі кажуть, що лист в управлінні материнства, дитинства та санаторної справи.

— Ми знаємо Богданчика. Це гордість нашої країни, — каже Тетяна Дубіна з управління. — Якщо в них якісь проблеми, ми зв"яжемося з керівництвом клініки по реабілітації з ДЦП, щоб там його оглянули. А лист — на розгляді Ольги Коваленко.

Наприкінці березня (приблизно тоді Ольга Коваленко мала отримати лист із секретаріату) головний невролог Житомирської області приїхала до Черніїв у Бердичів оглянути дитину. Сказала, що в Києві її обстежать спеціалісти. Батько Богдана 36-річний Володимир припускає, що "хтось із київських медиків подзвонив у житомирську дитячу лікарню і дав там усім перцю".

— Лікарі з МОЗу нам сказали, що дитина здорова, мала вага — це нормально. Порадили менше спілкуватися з пресою і не страждати зірковою хворобою, — говорить батько. — Але з тих пір нам виділяють машину з Бердичева до Житомира, із Житомира до Києва. Дають безкоштовні рецепти на ліки. Раніше за них платили від 50 до 500 гривень. І масаж тепер безкоштовно роблять.

5 травня Чернії приїхали в Український медичний центр реабілітації. Але не після консультацій медиків. Підійшла черга, в якій родина стояла два місяці.

22 березня на врученні нагороди "Людина року" фонд Пінчука дізнався про проблему Богдана. На церемонії відзначили Сергія Лапонога — лікаря, який виходив хлопчика. Тепер, коли Чернії лікуватимуться в Києві, фонд орендуватиме їм квартиру і забезпечуватиме машиною.

Зараз ви читаєте новину «Як благодійні фонди допомагали хворій дитині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі