середа, 06 січня 2021 07:51

8 січня почне діяти жорсткий карантин

Із 8 по 24 січня в Україні триватиме жорсткий карантин. Будуть закриті басейни, спортзали, торговельні центри, непродовольчі ринки, кінотеатри і театри, навчальні заклади, крім дитсадків та інтернатів. Кафе, ресторани і бари працюватимуть на виніс. Заборонені масові заходи. Відкритими будуть банки, аптеки, заправки, поштові відділення, салони краси за попереднім записом.

У магазинах і супермаркетах продаватимуть засоби гігієни, корми для тварин, насіння, вироби медичного призначення, продукти, ветеринарні препарати, засоби для догляду за рослинами. За рішенням уряду, купити там непродовольчі товари, наприклад, інструменти, одяг, пресу, лампочки, батарейки, іграшки, можна лише з адресною доставкою.

Їздитиме громадський і міжобласний транспорт.

— Важливими є тривалість поїздки і наявність вентиляції, — каже колишній директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта, 51 рік. — Ризик зараження підвищується, якщо їхати 2–3 години в електричці. У міському транспорті 15-хвилинна поїздка не має великої небезпеки. Якщо пересуватися до 30 хвилин, ризик стає помірним.

Із кінця грудня в Україні виявляють усе менше нових хворих щодоби. Бо мало людей звертаються до медзакладів і лабораторій. Тому роблять менше тестів, говорить Курпіта.

— За 3 січня провели 13 тисяч аналізів. Це мало. Тому й кількість нових інфікованих не виявлена належним чином. Подібна ситуація в Європі. Можливо, це пов'язано з тим, що пройшли піки захворюваності, або люди стали жорсткіше дотримуватися правил.

Цифри зменшуються ймовірно і через те, що громадяни не хочуть платити за тестування у приватних лабораторіях. До того ж Міністерство охорони здоров'я дозволило починати лікування без підтвердженого діагнозу, базуючись на симптомах.

За час карантину МОЗ має підготуватися до вакцинації від коронавірусу та забезпечити лікарні киснем, додає Курпіта.

— Міжнародні прогнози говорять, що для Північної півкулі, де розташована й наша країна, до кінця квітня ситуація не зміниться. А далі все залежатиме від доступу до вакцини та мутацій вірусу.

— Вірус розповсюджується в місцях найбільшого скупчення людей. Це стосується і натовпів у транспорті. Тому без його зупинки карантин не матиме великого ефекту, — каже 55-річний Олег Мусій, медичний директор сервісу DocRadar, міністр охорони здоров'я 2014 року.

Суворі обмеження варто було оголосити на три тижні.

— Два тижні триває інкубаційний період вірусу і ще 21 день — сама хвороба. Людина весь цей час може бути носієм інфекції, — продовжує Мусій. — Досягнути реального ефекту можна лише запровадження карантину на три-чотири тижні. Щоб зекономити на компенсаціях, владі вигідно зменшити його тривалість. Не виключаю, що буде умовний. У нас приймають більше політичні рішення, ніж епідеміологічні.

Реальна кількість хворих не зменшилася, попри цифри.

— За моїми даними, майже 20 тисяч осіб хворіють щоденно. Якби тестували все населення безкоштовно, як у Словаччині, мали би реальну картину. А поки що це привід для маніпуляцій. Влада хоче показати, що ми все подолали і в нас коронавірусу майже немає.

5 січня в Україні інфекцію підтвердили у 5334 людей за добу. Вилікувалися 13 850, померли — 202. З початку пандемії коронавірус виявили у 1 083 585 людей.

Зараз ви читаєте новину «8 січня почне діяти жорсткий карантин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі