вівторок, 03 квітня 2018 00:55

45 людей із затоплених будинків евакуювали на човнах

Автор: www.npu.gov.ua
  Поліцейські евакуюють жінку з дитиною із затопленого дому в райцентрі Охтирка на Сумщині. Там вийшла з берегів однойменна річка. Залила 25 будинків
Поліцейські евакуюють жінку з дитиною із затопленого дому в райцентрі Охтирка на Сумщині. Там вийшла з берегів однойменна річка. Залила 25 будинків

30 березня в Україні почалося потепління. Температура у більшості регіонів піднялася до +13°C. На вихідних на Заході й Півдні сягала +18°C.

Це спричинило швидке танення снігів. Талі води по­трапляють у річки, ставки й ­озера. Вони розливаються. За­топлюють вулиці населених пунктів, городи, підвали. Найбільше страждають мешканці приватного сектора. Вода заходить у будинки. Псує підлогу, меблі, побутову техніку.

Сильний вітер знеструмив 192 населених пункти у восьми областях. Найбільше у Київській — 112.

У Полтаві 31 березня з берегів вийшла річка Тарапунька. Затопила вул. Лугову. Вода сягала до півметра. В'їзд на вулицю перекривала поліція.

"Третій рік одна з харківських фірм виграє тендер на прибирання Полтави, зокрема, й від снігу. Повинні чистити зливні каналізації. Але нічого систематично не роблять. Лише кошти списують на проведення цих робіт", — пише у "Фейсбуку" депутат міської ради Олександр Шамота, 36 років.

Повінь почалася майже в усіх районах Полтавщини. Люди телефонують рятувальникам.

— У неділю відкачали воду із 141 домогосподарства. Найгірша ситуація у Зіньківському й Котелевському районах. Там літніх жінок і родину довелося евакуювати на човнах, — говорить 45-річна Світлана Рибалко з обласної Державної служби із надзвичайних ситуацій.

Від підтоплень у Дніпрі постраждали 15 вулиць Амур-Нижньодніпровського району. Вода погано сходила через відсутність дренажної системи і зливової каналізації. Залила підвал 12-поверхівки. У квартирах вогко, з'являється цвіль на стінах і неприємний запах, кажуть мешканці.

У Чернігові та селі Новоселівка Чернігівського району тала вода затопила 96 садиб. П'ятьох людей переселили. Рятувальники перекрили проїзд дамбами через річку Стрижень.

— Для зниження рівня води екскаватором вирили траншею вздовж вулиці Шевченка. Розчистили русло каналу й прилеглу територію. Прибрали сміття й гілля, — каже заступник мера Чернігова Андрій Черненко.

У райцентрі Охтирка Сумської області 45 людей із затоплених будинків на човнах евакуювали поліцейські. Вийшла з берегів ріка Охтирка. Залила не менше 25 будинків. У деяких вода піднялася до підвіконня.

Шістьох евакуйованих розмістили в готелі "Нафтовик". Одна людина — в лікарні. Решта переселилися до родичів.

Розталий сніг підняв рівень води у річці Дунай. Вона підтопила третину вулиць у місті Вилкове Кілійського району на Одещині.

— Рівень води досяг 181 сантиметра. З моря дме вітер зі швидкістю 20 метрів за секунду. Піднімає високу хвилю, — говорить голова Кілійської райради Павло Бойченко, 45 років.

У найближчі дні температура в Україні підвищуватиметься. В деяких областях — до +20°С. Це спричинить ще більший підйом рівня води у річках, прогнозують синоптики. На Закарпатті можуть вийти з берегів річки Боржава, Тиса, Уж і Латориця. На Львівщині — Сян, Західний Буг і Дністер.

Зараз ви читаєте новину «45 людей із затоплених будинків евакуювали на човнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі