вівторок, 08 вересня 2009 08:52

192 дитини отруїлися кефіром

Автор: фото: УНІАН
  Лікарі інфекційного відділення Джанкойської дитячої лікарні оглядають 4 вересня, у п’ятницю, хвору дівчинку. Неякісним кефіром від середи у місті отруїлися вихованці всіх дитсадків Джанкоя, окрім одного. У ньому завідувачка заборонила давати кефір дітям
Лікарі інфекційного відділення Джанкойської дитячої лікарні оглядають 4 вересня, у п’ятницю, хвору дівчинку. Неякісним кефіром від середи у місті отруїлися вихованці всіх дитсадків Джанкоя, окрім одного. У ньому завідувачка заборонила давати кефір дітям

За минулі четвер і п"ятницю в райцентрі Джанкой Автономної Республіки Крим було госпіталізовано 192 вихованця восьми дитячих садків. Діагноз — гостре харчове отруєння та гастроентероколіт.

Заступник міського голови Віктор Буликін, 53 роки, розповів "ГПУ", що перших пацієнтів із підвищеною температурою, проносом і блювотою почали доправляти до інфекційної дитячої лікарні о восьмій ранку в четвер. Дев"ятьох госпіталізували відразу.

— Працювало п"ять карет швидкої допомоги. Дітей звозили до півночі. Найбільше постраждалих у дитсадку номер дев"ять. Ми створили мобільні бригади з представників міського виконавчого комітету й медиків. Об"їздили всі сім"ї, чиї діти не прийшли до садка. У всіх однакові симптоми й діагноз. Санепідемслужба взяла аналізи з продуктів харчування та з місця, де мили посуд, — каже російською Буликін.

4-річній Насті Кравченко із дитсадка N14 стало зле ввечері в середу, 2 вересня. Вона блювала, в неї боліли голова та живіт, температура піднялася до 39,8°С. Віталій Кравченко, 34 роки, батько Насті, розповідає, що того ж дня повіз доньку на автівці до лікарні:

— Їй зробили кілька крапельниць підряд. У картці написали, що в тяжкому стані. Але в неділю виписали, бо ліків нема. Усіх дітей зараз масово виписують — хворі вони чи здорові. Зараз біля Настіньки вдома сидять дружина й теща. Сьогодні в неї знову піднялася температура. Дільничний лікар прийшла, подивилася, сказала: "Чого я маю до вас ходити?" — і пішла.

Віталій згадує, що не раз сварився з керівництвом дитсадка через погане харчування.

Доньці зробили кілька крапельниць підряд

— Відповідали: якщо вас не влаштовує, шукайте собі інший садок. У нас тут чепе державного масштабу, але ні Ющенко, ні Тимошенко, ні Янукович не приїхали! Хоч хваляться, що думають про народ, — обурюється Кравченко.

Урядова комісія на чолі з міністром охорони здоров"я Василем Князевичем заявила, що причиною отруєння був кефір Генічеського молокозаводу. Його не вживали лише в одному дитсадку Джанкоя. Саме звідти нема скарг, усі діти там здорові.

— Генічеський молокозавод Херсонської області закрили в ніч із 3 на 4 вересня. Відразу, як до лікарень почали звозити дітей, — говорить Людмила Мухарська, перший заступник головного санітарного лікаря України.

Джанкойська міжрайонна прокуратура порушила кримінальну справу за порушення правил боротьби з епідемічними та іншими інфекційними захворюваннями. У Мінохоронздоров"я обговорюватимуть, чи взагалі потрібен кефір у меню дитсадків.

До обіду понеділка з лікарні виписали 54 дитини. Найменшому постраждалому — рік і дев"ять місяців. На Генічеському молокозаводі працюють прокуратура та санепідемслужба.

Зараз ви читаєте новину «192 дитини отруїлися кефіром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі