вівторок, 17 липня 2012 13:51

У Венеції вода у спеку тхне тухлими яйцями
10

Фото: фото: Ольга БОРИСЮК

Девушка, берите сережки. Настоящее муранское стекло, -  фарбована брюнетка років 35 з магазинчика у Венеції перевертає плоскі різнокольорові сережки і показує напис на звороті. Просить за набір з сережок, персня і кулона на каучуковій стрічці 20 євро. - Видите, тут написано "Vetro di Murano" — сделано в Мурано. А те, по одному евро — китайские, простое стекло.

Я щойно купила три кулона по євро. Мурано — це один з островів, на яких розташована Венеція. Славиться на весь світ скляними прикрасами ручної роботи. В інших магазинчиках — вази, люстри, великі кулі і навіть новорічні іграшки з муранського скла. Ціни сягають сотень і тисяч євро. Є також буси з багатьох ниток бісеру.

Йдемо вузькими брукованими вуличками. Зранку у Венеції прохолодно і малолюдно. Гондоли поволі відчалюють від берега. В одній проїжджає немолода пара. Махають нам руками і сміються. Ближче до обіду потік людей починає нагадувати київське метро у годину пік. Стає спекотно. Вода з каналів тхне тухлими яйцями.

Ми заблукали. Вулиці на вигляд усі однакові. Вздовж кожної — магазини, піцерії і кав'ярні. Багато мостів перетинають вузькі канали. Натомість карти Венеції — різні, адже вулиці нахилені і їх важко зобразити на папері. Зате у центральних і популярних туристичних місцях є стрілки-вказівники до мосту Ріальто і площу Сан-Марко. Ми зайшли в іншу частину міста.

Розпитуємо в людей і врешті виходимо до собору Сан-Марко. Це головна туристична точка Венеції. Навколо собору — натовпи китайців, японців, італійців. Екскурсоводи щось розповідають і заводять групи у храм. Всередині — роботи знаменитих скульпторів і художників. Заходимо на службу, яка саме закінчується. Священик закликає усіх обнятися і потиснути один одному руки. Виходимо з усмішками.

У Венеції дуже смачне морозиво. Можна купити одне за два євро або два за три євро. Смаки — від шоколаду і ванілі до кавового, м'ятного або з зеленим чаєм, імбиром та кардамоном. Купуємо кожен по два смаки і даємо одне одному пробувати.

Спагетті у піцеріях коштують щонайменше 8 євро. Шукаємо дешевше, але не знаходимо і зупиняємося у найзатишнішому кафе. Вибираємо там різні види. Болоньєзе з яловичим фаршем і карбонара з беконом, яйцем і сиром коштують по 8-9 євро. Найдорожча паста з морепродуктами — 13,5 євро. Її нам російською рекомендує темношкірий офіціант. На тарілці залишаються мушлі від мідій.

Коли питаємо про розмір порцій, кажуть "звичайні, на одну людину". Але коли приносять — бачимо, що одної порції вистачило б на двох-трьох. До кави безкоштовно приносять широкі солоні палички.

Площею Сан-Марко перед собором бігають вгодовані голуби. Шкодуємо, що не взяли хліба. Більш передбачливі туристи кришать хліб і всідаються на землю фотографуватися серед десятків птахів. Площа оточена палацами з портиками. Під ними знаходяться розкішні кафе. Ближче до вечора на вулиці розміщуються оркестри і починають грати на скрипках.

Венеція розташована на більш ніж сотні островів. Між ними курсує водний трамвайчик. Квиток на нього коштує 6 євро. Гондола на шість людей — 120 євро. За годину маємо непогану екскурсію, фотографуємо усі острови. Дорогою бачимо інші трамваї, човни, водні мотоцикли, пароплави та яхти.

Зараз ви читаєте новину «У Венеції вода у спеку тхне тухлими яйцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі