четвер, 28 вересня 2023 10:25

В острова Хортиця забрали статус заповідника
5

Хортиця – багатий на історію острів, який вважають колискою Запорізької Січі, розташований на Дніпрі в Запоріжжі. 28 вересня 1973 року Центральний комітет Компартії України скасував рішення про створення на острові Хортиця державного заповідника.

1993-го острову повернули статус національного заповідника. Він оточений скелями, порогами та меншими острівцями. Його довжина становить 12 км. Зокрема, скелі Диван, Похилий і Середній Стовпи є своєрідним входом на Хортицю. Вони дуже подобаються альпіністам.

Хортиця – багатий на історію острів, який вважається колискою Запорізької Січі.
Фото: accbud.ua
Тут ростуть рідкісні рослини, багатовікові дерева, що разом налічують близько 960 видів.
Тут є заселені селища із будинками відпочинку, санаторіями, туристичними базами.
Там розташовані музеї, історико-культурні комплекси, пам'ятки культури та археології.
Також є більше 30 видів тварин і 120 видів птахів.

Там розташовані музеї, історико-культурні комплекси, пам'ятки культури та археології, які дозволяють поринути в історію від прадавніх часів до сьогодення. Зокрема,можна побачити стародавні кургани, скіфські плити, кам'яні композиції.

У Музеї історії запорізького козацтва є комплекс "Запорізька Січ", де інсценоване житло та господарські споруди козаків, укріплення з гарматами, курені та багато іншого. Панорами боїв і зборів козаків продумані до дрібниць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коштовна випадковість: сенсаційні археологічні знахідки в Україні

Там також є фольклорно-етнографічний кінний театр "Запорізькі козаки", де можна подивитися кінні спектаклі, вистави, що демонструють козацькі убранства, ремесла, бої на шаблях. На території музею можна побачити залишки автентичних укріплень, предмети побуту, монети, зброю, гармати.

Через острів проходить залізниця зі станцією "Запорізька Січ" та працюють три автомобільні мости.

Тут також є заселені селища із будинками відпочинку, санаторіями, туристичними базами. Є піщані пляжі, смерекові й листяні ліси. Тут ростуть рідкісні рослини, багатовікові дерева, що разом налічують близько 960 видів. Також є більше 30 видів тварин і 120 видів птахів.

23 серпня у День державного прапору України над островом Хортиця Запорізької області підняли національний прапор. На заході були діти загиблих воїнів АТО, бійці АТО, представники влади.

Зараз ви читаєте новину «В острова Хортиця забрали статус заповідника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі