понеділок, 22 липня 2013 13:40

У ханському палаці в Бахчисараї знімали десятки фільмів
10

Фото: Фото: Ольга Швед

На відпочинку у Криму слід побувати на екскурсіюї у Ханському палаці в Бахчисараї. Ханський палац — колишня резиденція кримських ханів. Пам'ятник історії та культури загальносвітового значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Старі будівлі комплексу побудовані 1532 роком. Маршрутними таксі можна доїхати з Сімферополя або Севастополя або ж замовити екскурсію.

Подружжя львів'ян Оксана та Андрій Довбухи давно мріяли побачити резеденцію кримських ханів.

"У фільмі "Роксолана" більшість зйомок відбувалося саме в цьому палаці, ще тоді причарувала мене краса архітектури. На першому поверсі екскурсовод показала нам райське джерело - "Фонтан сліз". Про нього у поемі "Бахчисарайський фонтан" писав Олександр Пушкін. Є легенда, що у хана Гірея було багато дружин, але найбільше він любив одну – Діляру. Одна з заздрісних дружин отруїла улюбленицю. Засмучений наказав біля мавзолею, збудованого над прахом коханої, звести фонтан. На мармуровій плиті розташовані чаші і квітка лотоса. З холодного мармуру крапають краплини води по багатьом чашам у формі троянд. Біля фонтану завжди людно та прохолодно у спеку", - розповідає Андрій Довбух.

Бахчисарайський палац дуже змінював свій вигляд протягом існування, його багато разів реставрували і навіть перебудовували. До наших днів збереглись житлові покої, будівлі офіційного призначення, серед яких зал Дивану – місце, де вирішувались важливі державні питання, гаремний корпус, Велика мечеть Біюк-хан-Джамі та Мала мечеть, будинок муфтія, ханське кладовище з двома мавзолеями, дозорна Соколина вежа, лазні, кухонний двір, стайні, шість внутрішніх двориків, сади. У ханській мечеті досі проводяться мусульманські служби для віруючих.

"Одним із найцікавішим для мене залів був гарем. На жаль, до нас дійшло мало фактів про життя жінок при ханському дворі. Відомо, що вони мали окрему кімнату, із ними жили діти до 7 років, служниці та євнухи. Спали на спеціальних матрацах просто на підлозі, потім прибирали. Окрім того у хана міг бути гарем наложниць, вони мешкали окремо. Як жили, чим займалися жінки у своїх покоях - також маловідомо", - розповідає Оксана.

У літній альтанці хан разом із радниками та придворними обговорювали поезію, літературу, містику. При дворі жило багато поетів. У Ханському Палаці зняли багато фільмів: "Алі-Баба і сорок розбійників", "Та, що біжить по хвилях", "Варвар", ''Маленька принцеса", ''На броньовику – на весілля, а на лімузині – по річці", "Роксолана","Сильніше вогню", "Спецназ" та інші. Неподалік палацу є місцеве кафе "Старе місто". Там можна недорого скуштувати плову, баранини, чебуреків, лавашу.

Зараз ви читаєте новину «У ханському палаці в Бахчисараї знімали десятки фільмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі