середа, 14 грудня 2011 19:00

В Естонії вчать різьбити з дерева українські колиски
5

Фото: Фото: Галина Уварова

25-річна Галина Уварова, яка кілька місяців провела в Естонії, розповідає, що у цій країні її вразило дбайливе ставлення держави до громадян.

"В Естонії для зручності всім рекомендується використовувати міні-рефлектори – такі маленькі кругленькі катафотики, які чіпляєш за ниточку до куртки або пальта. Воно нічого не важить і не коштує, але водії бачать людей здалека і не впадають в паніку, коли на нічній дорозі якась постать, одягнена в чорне, з'являється посеред дороги за десять метрів від автомобіля", - розповіла Галина.

Мандрівниця підкреслює, що громадяни, в свою чергу, поводяться чесно щодо держави.

"Квитки у громадському транспорті перевіряють доволі рідко, в чітко зазначених місцях та тільки в робочі години, тож усі знають, коли і де це відбувається, але все ж переважна більшість громадян має проїзні на місяць, або компостує білети на вході до автобуса, тролейбуса чи трамвая. Так само з автоінспекцією – я жодного разу не була в автівці, яку б зупинили, бо зупиняють дуже рідко, коли ти вже явно порушуєш правила", - зауважила дівчина.

Естонці переймаються своїм здоров'ям. Програма міністерства охорони здоров'я Естонії передбачає, що щосуботи кожне державне підприємство чи державна установа може посилати двох своїх робітників на кроси в підтримку здорового способу життя.

"Кроси не дуже довгі, в середньому 5-8 кілометрів. Якщо люди приходять на ці кроси регулярно, серед них розігрується туристична поїздка кудись, де тепліше, ніж в Естонії. Участь в цих заходах відмічається через електронні браслети, які реєструються на електронних воротах старту й фінішу, тож після закінчення кросу ви можете перевірити свої результати та порівняти їх з іншими на офіційному сайті програми", - повідомила мандрівниця.

Їжа в Естонії майже вся чорного кольору.

"Тамтешній хліб кольору справжнього чорного шоколаду. І смакує він так, що стає зрозуміло, чому естонці їдять просту традиційну їжу, тобто варену бульбу з чорним хлібом та вудженою рибою. Люди п'ють багато кави, бо в Естонії по півроку світловий день дуже короткий", - згадала Уварова.

Інша страва чорного кольору, що з'являється на столі ближче до Різдва – кров'яна ковбаса (verivorst).

"Майже всі полюбляють щойно запечені кров'яні ковбаски чорнючого кольору з пюре (картопляною кашею, як вони кажуть) та якимись солоними огірочками та чорним хлібом", — розповіла Галина.

В одній з історичних веж таллінської фортеці влада відкрила кав'ярню. Інші виставила під мистецькі проекти. Тендер виграла недержавна організація "Український культурний центр" і зробили у вежі музей-майстерню для дітей та майбутніх батьків.

"Влітку вежа працює, як повноцінна майстерня – люди, що збираються стати батьками, можуть приходити сюди та під керівництвом майстрів з Українського центру робити колиску для своєї дитини. Крім українських, у вежі зібрані декілька різновидів колисок різних народів, і майбутній батько може або виготовити один з представлених там варіантів, або ж зробити інший різновид колиски, традиційний для його етносу", - додала мандрівниця.

Зараз ви читаєте новину «В Естонії вчать різьбити з дерева українські колиски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі