середа, 14 березня 2012 08:31

В Афганістані жінок за подружню зраду ув'язнюють на 10 років

Фотограф 24-річний Маріан Стрільців проїхав Афганістан автостопом. Розповідає, що в цій країні неписаний закон у таксистів: коли торгуються, суму називають одну, і потім вимагають вдесятеро більше.

"Кажуть 8, а мається на увазі 80. Найбільше цим зловживають таксисти. Так було з нами. Вранці намагаємося виїхати з другом з прикордонного містечка Кундуза. Всі попутки просять гроші, таксисти називаюь захмарні ціни. А в нас бюджет тане. Аж нарешті попався водій на пристойній машині, який сказав "8". Перепитуємо кілька разів, чи дійсно він має на увазі "ашт долар" за 220 км дороги. В машині він півдороги підраховував, чи вигідно йому нас за ці гроші везти. Виглядав чоловік пристойно, нормально одягнений, в джинсах, без бороди, з хустиною на шиї,  кінчик якої він постійно тримав в роті. Виходимо, витягую 8 доларів, і починається. Як виявляється, афганці мають звичку говорити цифри в десятках, коли зрозуміло, що це не можуть бути одиниці", - каже Маріан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президента Афганістану Хаміда Карзая підозрюють в наркоманії

За словами мандрівника, афганці дуже гостинні, і запрошують в гості навіть незнайомців.

"Нас часто приймали за французів, а дізнавалися, що українці – вдавали, що дуже раді. Хоч один чоловік зрадів щиро: він бував Україні й казав, що його там дуже гостинно прийняли", - згадує турист.

За його словами, всі афганки повністю покриті чадрою. Трохи інша ситуація в Кабулі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Афганістан погрожує НАТО війною

"Молоді афганки з Кабулу хочуть бути сучасними, беруть приклад з іранок і туркень: навіть одягають джинси, але стежать, щоб не було видно живота і сідниць, тому поверх джинсів носять короткі спідниці. І неодмінно покривають волосся хустиною – це для них незмінний ісламський закон. Якщо іранка чи афганка покаже волосся, за це її може побити на вулиці поліція. Таке розказували мені місцеві господарі, в яких ми спинялися. У них на стіні в кімнаті висіла фогорафія білявої німкені, яка йде містом з розпущеним волоссям – як символ жіночої свободи. За режиму талібів, паранжу носили всі, але й тепер більшість бояться покарання через те, що відкриють обличчя. За подружню зраду і просто втечу з дому афганських жінок саджають до в'язниць на 7-10 років", - зазначив фотограф.

Зараз ви читаєте новину «В Афганістані жінок за подружню зраду ув'язнюють на 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі