середа, 15 серпня 2012 11:09

У Херсонесі 2300 років тому діяв театр на 3 тисячі осіб
6

Херсонес має довгу культурну історію
Фото: Фото: contest.igoto.ua
Вважається, що Володимир Великий хрестився саме тут
Древній театр на 3 тисячі глядачів
У Херсонесі є кілька діючих пляжів

Херсонес Таврійський був заснований у 5 столітті до нашої ери як грецька колонія на північному узбережжі Чорного моря і за античної доби став важливим торговельним, ремісничим і політичним центром південно-західного узбережжя Криму.

Зараз Херсонес розташовується в околиці Севастополя. Доїхати до нього можна міською маршруткою з самого центру міста усього за 2 гривні. Вхід у місто-музей коштує 35 гривень без екскурсовода і 45 з екскурсоводом. Щоправда, коли приєднуєшся до групи ніхто не перевіряє білети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інвалід проплив понад 380 кілометрів на човні навколо Криму

"Cлово "херсонес" зазвичай перекладають з грецької як "півострів", - починає розповідь екскурсовод. - Місто дійсно було розташоване на невеличкому півострові проміж двох бухт. Таври - войовниче плем'я, що заселяло сусідні гористі місцевості, - спричинили народження епітету "Таврійський", тобто, "розташований на території таврів". Це місто-держава мало довге життя - майже дві тисячі років - і його історія є частиною історії Древньої Греції, Древнього Риму та Візантії".

Групу проводять крізь колишній театр збудований 2300 років тому, який був здатен вмістити 3 тисячі глядачів. Крізь одну з перших церков міста. Засновники Херсонеса вклонялися багатьом богам, проте з приходом християнства усі язичницькі релігійні об'єкти, пам'ятки античного мистецтва, театр, храми безжально знищуються, їх заміняють християнські церкви, каплиці, храми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Херсонесі знайшли сліди Андрія Первозванного

Далі групу ведуть до будинку багатого городянина, який у підвалі чеканив монети.

Уся історія Херсонесу пов'язана із важким виживанням та боротьбою за гідне місце на геополітичній карті тогочасного світу. Місто пережило багато нападів ворогів, економічну ізоляцію та демографічні кризи.

На території музею функціонує відновлений собор названий на честь Володимира, адже існує теорія, що саме в Херсонесі Володимир прийняв хрещення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці включили Херсонес до списку світових пам'яток на межі зникнення

Закінчується екскурсія на березі моря. Щороку море наступає на суходіл. Велика частина оборонних мурів уже затоплена водою. Над морем височіє сигнальний дзвін з довгою історією. Про час виготовлення говорить затертий напис на ньому: "цей дзвін вилитий ... Святого Миколая Чудотворця у Таганрозі з турецької артилерії вагою [351?] Пуд 1776 місяця серпня ... числа". У 1783 році дзвін був перевезений з Таганрога до Севастополя і призначався для майбутньої церкви Святого Миколая. Після поразки Росії в Кримській війні 1853—1856 років французькі війська вивезли його. У кінці XIX століття його виявили на Соборі Паризької Богоматері. Завдяки дипломатичним зусиллям французького консула в Севастополі Луї Ге, дзвін з Парижа доправили назад у Севастополь і підняли на дзвіницю Херсонеського монастиря. 1925 року радянська влада розпустила монастир, а через два роки всі його дзвони було відправлено на переплавку. Лише один дзвін було встановлено на березі як сигнальний.

Також на території музею-заповідника можна скупатися на кількох різних пляжах, де свого часу купалися херсонесити.

Зараз ви читаєте новину «У Херсонесі 2300 років тому діяв театр на 3 тисячі осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі