пʼятниця, 24 травня 2024 12:30

Сім замків України, які варто побачити під час відпустки
7

У кожному куточку України є архітектурні шедеври з дивовижною історією, які варто побачити хоча б раз в житті.

Справжні замки, палаци, фортеці України захоплюють своєю красою, величністю та колоритом.

Одні фортеці зводили для захисту від загарбників, інші - навпаки створювалися ворогами для утримання позицій. Тому замки такі стилістично різноманітні і разом з тим величні.

Розповімо про замки, які варті уваги. Обов'язково відвідайте їх під час літньої відпустки.

Замок у Камянець-Подільському

Автор: karpaty.love
  Замок у Камянець-Подільському
Замок у Камянець-Подільському

Кам'янець-Подільська фортеця у Хмельницькій області - одна і найвідоміших та найпопулярніших серед туристів. Замок розташований на виступі Смотрицького каньйону на острові, а з містом його з'єднує Замковий міст.

Перша згадка про замок була у грамоті 14 століття, хоча дослідження археологів вказують на давнішу історії споруди – з 11-12 ст. У різні часи Кам'янець-Подільський замок служив оборонною фортецею та резиденцією для різних правителів.

Зараз фортеця знаходиться у складі історико-архітектурного національного заповідника "Кам'янець-Подільський". Там проводять різноманітні заходи, до війни це було місцем для фестивалів, польотів повітряних куль та романтичних вікендів.

В замковому комплексі є 11 башт з окремими історіями та експозиціями. Наприклад, у Папській вежі, побудованій на кошти папи Римського, була в'язниця. В ній відбував ув'язнення Устим Кармелюк. За легендою, його провідували жінки і дарували хусточки. З них він нібито зв'язав мотузку і втік із підземелля.

У Чорній башті збереглося дерев'яне колесо, яке використовувалося для видобутку води з колодязя. Його видовбали в скелі, щоб забезпечувати місто водою на випадок облоги.

Олеський замок

Автор: Instagram
  Олеський замок
Олеський замок

Старовинний замковий комплекс можна знайти поблизу селища Олесько у Львівській області. Його особливість — овальна форма, нетипова для архітектури західної України. На головних воротах можна побачити барельєфи, що зображують портрети польських вінценосних осіб. Поруч знаходиться красивий парк з водоймами і скульптурами з каменю.

Замок Паланок

Автор: bestapartments
  Замок Паланок
Замок Паланок

Ще один із найкрасивіших замків України - замок Паланок у Мукачево на Закарпатті. Це одна з найстаріших оборонних споруд, яка була зведена на 68-метровій горі вулканічного походження ще до 11 століття.

У фортеці були прокладені підземні переходи, в яких під час облоги ховалися мешканці. Всередині замку збудовані три тераси, які ділять його на три рівні – Верхній, Середній, Нижній замки. Найстаріший замок – Верхній, інші добудовувалися пізніше. Паланок пережив багато облог і був у центрі угорсько-австрійського протистояння.

Історія замку також має свої легенди. Наприклад, власником замку колись був трансільванський князь Жигмонд Баторі, близький родич Эржбет Баторі, яку називали "кривавою графинею" за вбивства молодих дівчат.

За іншою легендою, всередині замку є колодязь, вирити який допомагав чорт. Його обдурили з оплатою і відтоді із колодязя чути звуки його метушні.

Зараз в замку Паланок працює історичний музей. Споруди знаходяться в гарному стані, і по території колишньої твердині проводять екскурсії.

Золочівський замок

Автор: wikipedia
  Золочівський замок
Золочівський замок

Золочівській замок збудований у першій половині XVII століття. Замок представляє неоголандський тип оборонних споруд і належить до пам'яток типу "palazzo in fortezzo", тобто поєднує функції оборони і житла. Оборонні споруди Золочівського замку - це вали, бастіони, надбрамна вежа, міст і равелін. З часів заснування збереглися вали, бастіони, частково надбрамний корпус, а равелін і міст - це реконструкція.

Хотинська фортеця

Автор: khotynska-fortecya
  Хотинська фортеця
Хотинська фортеця

Одна з наймогутніших оборонних споруд у Східній Європі, яку збудували у 13-14 ст. на місці руського городища (10-13 ст.). Замок знаходиться на правому березі річки Дністер півдні Хотинського району Чернівецької області.

Це одна з найбільших і найгарніших фортець України. У кінці 14 ст. замок був перебудований, у 17 ст. його розширили та укріпили на замовлення турецького султана Магомета IV. В цей час звели знамениті фортифікаційні вежі та бастіони.

Хотинська фортеця належала до багатьох державних утворень – Молдавського князівства, Королівства Польського, Османської та Російської імперій. У 19 століття замок втратив своє значення як військовий об'єкт.

У радянські часи замок активно використовували під час знімання фільмів на історичну тематику. Він виступав у ролі середньовічних замків: Ла-Рошель, Торкілстон, Мот.

Із 2000 року утворений державний історико-архітектурний заповідник "Хотинська фортеця".

Луцький замок

Автор: nauua
  Луцький замок
Луцький замок

Луцький замок вважається одним з найбільших, найдавніших і найкраще збережених замків України. Його збудували на місці дерев'яних укріплень руських князів. В Іпатіївському літописі згадки про Луцьку фортецю датовані 1085 роком. Розпочав будівництво литовський князь Любарт, тому замок носить його ім'я.

Оборонна споруда складалася колись з двох частин: Верхнього і Нижнього замку. Будівництво Верхнього замку розпочалося у 14 ст. і було завершене у 15 ст., хоча потім дещо змінювалося. Верхній замок непогано зберігся до наших днів.

Нижній замок - Окольний почали реконструювати у цеглі з початку 16 століття. Він був значно більший за площею, але від нього збереглися лише частини мурів та одна башта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Враження на все життя: п'ять місць, які варто відвідати на Івано-Франківщині

У 18 століття фортеця втратила своє оборонне значення. У 19 столітті у складі Російської імперії діяльність замку була припинена, після пожежі 1845 року вежі та мури почали розбирати на будівельний матеріал. На початку 20 століття замок почали ремонтувати, коли Волинь була у складі Польської Республіки. Там відкрили музей. Тоді замок у документах назвали замком Любарта. За радянської влади роботи в замку почалися з 1963 року.

Зараз у замку Любарта можна підніматися на височезні башти, звідки видно інші пам'ятки міста. У замку є цікаві музеї та підземелля.

Замок Шенборнів на Закарпатті

Автор: travel
  Замок Шенборнів на Закарпатті
Замок Шенборнів на Закарпатті

Ще один відомий замок у Закарпатті - палац графів Шенборнів на Закарпатті (у селі Карпати за 16 км від Мукачево) побудований в кінці 19 століття. З'явився маєток із дерев'яного мисливського будинку в урочищі Берегвар, яким володіли австрійські аристократи. Потім палац розбудували до замку в стилі неоромантики.

Палац побудований за астрономічним принципом. Чотири вежі по кутах символізують пори року. На даху замку - 52 димоходи: за кількістю тижнів у році. У будівлі 12 входів та 365 вікон. Ще одне вікно в честь високосного року замуроване. Вікна були прикрашені вітражами на біблійну тематику. Досі збереглися барельєфи на античну тематику.

До 1944 року замок належав роду Шенборнів, а пізніше радянська влада відкрила там санаторій, який діє і зараз.

Чернівці називають "Перлиною Буковини" або "Маленьким Парижем".

В цьому колоритному місті залишила слід Османська імперія, Австро-Угорщина та Румунія.

Чернівці захоплюють своєю архітектурою. Є безліч місць, які варто побачити. Gazeta.ua розповість, на що подивитись та куди сходити за один день.

Зараз ви читаєте новину «Сім замків України, які варто побачити під час відпустки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі