четвер, 28 червня 2012 09:00

Неподалік президентської резиденції у Гуті є космодром
6

Фото: фото: Олександра ЛІСКОНОГ

Львівяни Іван Чапій та Михайло Кононенко двічі на рік приїжджають із сім'ями у Луквицю, щоб політати на  дельтапланах. Цю місцину, кажуть, відкрили для себе наприкінці минулого століття. З Богородчан тричі на день сюди іздить автобус.

Майже два десятиліття село Луквиця, що на Бородчанщині в Івано-Франківській області, має власний космодром.

Щойно в'їжджаєш у Луквицю, то справа одразу бачиш справжній вертоліт МІ-2. Це своєрідний дороговказ та емблема літунського табору "Чота крилатих". Назву запозичили з однойменної книги Юрія Шкрумеляка, яка свого часу була заборонена.

Вище – величеньке озеро із кладками для рибалок, невеличкі синьо-жовті будиночки, колиба. В озері – невеличкий острівець, його тут називають Хортицею, а саму водойму – "Наше море". Господарює тут Степан Красілич.

"Чота крилатих" – єдиний авіаційний табір в Україні, який має диплом Міноборони за пропаганду авіації серед молоді. Є й паспорт аеродрому та свій район польотів, в який включено населені пункти: Перегінське, Ясень, Манява, Солотвин. Усе разом називається – дельтадром Луквиця.

Довжина злітної смуги – 400 метрів.

За словами директора табору Степана Красілича, розташування аеродрому дуже добре для зльоту, адже саме тут перехрестя усіх вітрів.

Дітей вчать літати з 16 років. Перші дні – теоретичні заняття з аеродинаміки, будови літаків та метеорології.

"На третій день вони тягають параплан по землі, поки не навчаться його піднімати та добре тримати, – розповідає авіаінструктор Степано Красілич.

Влітку ця місцина по-справжньому оживає. Тут таборуються пластуни. У їхньому розпорядженні кілька парапланів, дельтапланів та паратрайк. Наявність таких крил – задоволення не з дешевих. Ціна одного – більше тисячі євро.

До табору приїздять не лише пластуни. Всеукраїнські збори тут проводять різні організації, церква організовує табори для малозабезпечених дітей, калуські діти-інваліди приїздять з батьками та мають свою відпочинкову програму. Для людей з обмеженими можливостями на території табору будують спеціальний готель.

До речі, президентська резиденція розташована за 10 км звідси, у Старій Гуті. Підлітати до неї ближче 5 км – заборонено.

Зараз ви читаєте новину «Неподалік президентської резиденції у Гуті є космодром ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі