понеділок, 10 січня 2022 07:30

Хоґвартс-експрес: як у Львові людей катав ретро-потяг - фоторепортаж
24

Львівська залізниця на зимові свята запустила ретро-потяг
Фото: Валерій Шмаков
Святковий ретро-потяг курсував між Львовом та Брюховичами
Потяг зібрав чимало прихильників серед містян та туристів
Машиніст паровоза Олександр Поліщук
Паровоз Ер-797-86 побудований в 1953 році на заводі Ganz-MАVAG в Угорщині

Протягом новорічно-різдвяних свят між Львовом та Брюховичами курсував святковий ретро-потяг, який зібрав чимало прихильників серед містян та туристів.

Святковий потяг, у складі паровоза серії Ер № 797-86 та двох пасажирських вагонів двічі на день вирушав з першого перону Львівського вокзалу. Львів'яни охрестили його Хоґвартс-експресом. Останній в романі про Гарі Поттера відправлявся із зачарованої платформи 9 ¾ лондонського вокзалу "Кінгс-Крос".

Пасажирами різдвяного експресу були переважно сім'ї з дітьми. На станції Брюховичі пасажирів частували чаєм, кавою, солодощами і глінтвейном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсучасніший вокзал Європи і чортопхайки - які цікавинки показують у музеї залізниці

У зворотній бік з Брюхович до Львова потяг тягнув маневровий дизельний локомотив ЧМЭ3, оскільки на станції в Брюховичах немає поворотного круга для розвороту паротяга.

Вартість квитків для дорослих становила 54 гривні, дітям – 40 гривень 49 копійок. Однак, не всі охочі змогли проїхатись ретро-потягом, оскільки квитки в касах вокзалу швидко розкупляли. Відтак, у останні дні Різдва до потяга приєднали додаткові два вагони.

Як зазаначив у коментарі Gazeta.ua машиніст Олександр Поліщук, таких паротягів в Україні залишилось обмаль, є тільки в деяких депо. У Львівському - є ще вантажний паровоз Л-3535, він також курсував на цьому маршруті у минулі роки.

"Керувати паровозом непросто, потрібна фізична праця. Лопатою кидати вугілля. На дизельних локомотивах тяга двигуна внутрішнього згорання передається на електродвигун. А тут лише вугілля і вода. Вугілля горить, вода кипить, пара йде в сухопарник (елемент парового котла, що відділяє пар від парових капель. -Gazeta.ua), ще там перегрівається. Відкрив регулятор, з котла пара подається в циліндр парової машини і приводить паровоз в рух", - додав він.

Паровоз Ер-797-86 побудований в 1953 році на заводі Ganz-MАVAG в Угорщині. Довгий час паровоз водив товарні поїзди на території Івано-Франківської дирекції Львівської залізниці. Пізніше його передали до депо Коломия. У 2015 році пройшов ремонт у депо Цвіткове Одеської залізниці. Наприкінці 2017 року ремонт котла паровоза провели на Львівському локомотивно-ремонтному заводі.

25 грудня Укрзалізниця запустила експрес зі Львова до Карпат. "Буковельський експрес" курсуватиме за маршрутом Львів - Ясіня - Львів. Зі Львова потяг вирушатиме о 6:40 і прибуватиме до кінцевої станції Ясіня о 12:25.

Також "лижний експрес" Київ — Славське буде додатково курсувати 10 та 16 січня. Вирушатиме з Києва о 06:02 та прибуватиме до кінцевого пункту о 13:54. У зворотному напрямку, зі Славська, поїзд вирушатиме о 16:20 і прибуватиме до Києва о 23:50.

Зараз ви читаєте новину «Хоґвартс-експрес: як у Львові людей катав ретро-потяг - фоторепортаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі