вівторок, 19 листопада 2013 11:09

Блакитну діру біля міста Дахаб називають "кладовищем дайверів"
6

Фото: Фото Марії Дець

Блакитна діра біля місті Дахаб у Єгипті  -  найкрасивіший кораловий риф Червоного моря. Великий риф розташований одразу біля берега. Зовнішня стіна сягає 700 метрову в глибину. Кілька мільйонів років тому корал виріс стіною завширшки 2 метри.

Краї рифа не переставали розростатися і через кілька сотень тисяч років з'єдналися разом, утворивши діру, яку стали називати блакитною через чисту воду. Блакитна діра має діаметр 55 метрів і глибину близько 102 метрів. Львів'янка Марія Дець місяць тому занурювалася у Блакитній дірі.

"Займатися дайвінгом тут можуть тільки досвідчені пірнальники. Але у Дахабі та інших єгипетських містах є купа дайвер-центрів, які за кількасот доларів нададуть спорядження та дозволять зануритися. Обирайте лише сертифіковані центри із хорошим спорядженням. Погану славу Блакитний дірі створили безвідповідальні дайвери, із поганою підготовкою та спорядженням. У них або закінчувався кисень в балонах, або вони втрачають орієнтацію і гинуть. Це місце називається  "цвинтар драйверів" . Найчастіше гинуть ті, що хочуть пропливти через арку . Це підводний вихід у море довжиною в 26 метрів. У Дахабі офіційно заборонено пірнати глибше, ніж на 25 метрів. Всі занурення можливі тільки з досвідченим гідом. Новачки зазвичай не опускаються нижче 7-9 метрів", - каже дівчина.

У пам'ять про загиблих у Блакитний дірі дайверів на березі створений меморіал. Однак через велику кількість таких дайверів перестали ставити "таблички" з іменами загиблих, тому що це відлякує туристів. Щороку у блакитній дірі гинуть дайвери. Аби дістати тіло з 200-метрового дна місцевим дайверам платять десятки тисяч доларів. Але більшість загиблих так і не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Блакитну діру біля міста Дахаб називають "кладовищем дайверів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі