четвер, 23 грудня 2010 03:45

У тротуарній плитці світяться зірки

Автор: фото: Світлана ЦИБУЛЬСЬКА
  З оглядового майданчика чернівецької ратуші видно художній музей
З оглядового майданчика чернівецької ратуші видно художній музей

Об 11.50 біля міської ратуші на Центральній площі Чернівців збираються люди. Чекають на чоловіка із сурмою, який рівно опівдні виходить на балкон і виконує уривок із пісні "Марічка".

— Уже шість років граю "Марічку" на ратуші. Працюю в обласній філармонії, — каже Василь Козак, 55 років. — Вибрали саме цю, бо слова написав Михайло Ткач, який із Буковини родом.

Піднімаємося вузькими крученими сходами на оглядовий майданчик ратуші. На вузенький балкончик дозволяють виходити одночасно не більше як п'яти особам. Із ратуші відкривається вид на центральну частину міста. Найкрасивіший — Чернівецький університет, колишня резиденція буковинських митрополитів. Дорогою назад налічую 125 сходинок.

У центрі міста встановили каналізаційні люки з написом "Чернівці 600". Біля одного такого сидить художник Слава. Він щодня виходить на вулицю Ольги Кобилянської.

— Недорого. Усього 100 гривень, — умовляє замовити портрет. Охочих немає.

Вздовж вулиці стоять лавки та квіти у вазонах. Маленькі деревця — за металевою огорожею. Висять таблички "Палити заборонено". Місцеві називають вулицю "панською". Кажуть, раніше нею ходили модні панянки.

— Коли мені було 6 років, до нас приходила жінка із села, приносила молоко. То вона ніколи не ходила по Панській, хоч так було ближче, — розповідає перехожий Сергій, 40 років. — Це була вулиця для багатіїв. А ви бачили Драматичний театр. На нього треба дивитися ввечері, коли він світиться. Подібний до Одеського оперного. Їх проектували одні й ті ж архітектори.

Перед театром велика площа. У тротуарну плитку вмонтовані зірки, що світяться. Поряд написані імена та прізвища відомих людей, які народилися в Чернівцях. Є космонавт Леонід Каденюк, співачка Софія Ротару. Кажуть, вона хотіла купити місцеву броварню.

На вул. Кобилянської стоїть кована карета, на турецькій площі — величезний Велосипед часу. Ці споруди найпопулярніші серед туристів, які біля них фотографуються. Їх створювали близько сотні чернівецьких ковалів. Ручною ковкою також оздоблені ворота у дворики центральних будинків.

Навпроти філармонії — будівля з написом "Готель Брістоль". Це гуртожиток медичного університету. Колись був готелем, мав 28 виходів. Поблизу є ресторан "Кнаус". Тут найвищі ціни в місті. Півлітровий кухоль пива коштує 30 грн. Кава еспресо — 12.

— Я за походженням — німець, тому вирішив відкрити німецький ресторан, — розказує Олександр Кнаус, 54 роки, власник закладу. — Сосиски та пиво привожу з Німеччини. Також там навчаємо персонал.

Австрійську кухню можна скуштувати у ресторані "Карінтія". Варто замовити  однойменний десерт.

— Це фірмова страва, — говорить шеф-кухар Станіслав Ярошинський, 25 років. — Шоколадний кекс випікають так, щоб усередині залишився рідкий шоколад. До гарячого кексу додають холодне морозиво.

Насамкінець відвідуємо університет. У Червоній залі справжні венеціанські дзеркала. Кажуть, якщо в них подивиться жінка, то помолодшає, а з чоловіка зникнуть усі гріхи. Зал злегка обігрівають. Висока температура може зашкодити унікальній дерев'яній оздобі стелі, що збереглася з часів Австро-Угорщини. Вхід до університету коштує 5 грн. Екскурсія — 10 грн.

Зараз ви читаєте новину «У тротуарній плитці світяться зірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі