четвер, 12 червня 2008 18:32

У селі Кантелина на Вінниччині діяв власний монетний двір

У селі Кантелина Іллінецького району на Вінниччині діяв панський монетний двір. Місцеві жителі досі знаходять на городах монети. Вони трохи більші за сучасні п"ять копійок. Пан розраховувався ними із селянами за роботу.

— У цьому селі якщо не в кожній, то через хату є металошукачі, — говорить директор Липовецького архіву Олександр Роговий, 50 років. — Люди добре вивчили історію про пана, який чеканив золоті монети.

Один із місцевих жителів 35-річний Олег Попівський виносить на подвір"я й висипає на лавку старі монети з півлітрової жерстяної банки.

— Колись у нашому селі пан Красовський жив, — знаходить з-поміж копійок бронзову. — Моя бабуся казала, що пан був поляком. У нас жило багато польської шляхти. Вони надумали свої гроші робити і тими грошима в маєтку розраховуватися.

На одному боці бронзової монети, яку тримає Олег, стоїть номінал "Х". На іншому — круговий напис "KANTELINA". Більше ніяких записів, які вказували б, хто запровадив монети, чи рік випуску.

— Кантелинки, так називають монетки, не тільки бронзові, а й мідні, срібні й золоті бувають. У дитинстві мій п"ятирічний сусід Міша Боярський золоту знайшов. Хтось у нього її виманив. Монетки ж величенькі, грам 10, не менше!

Дітлахи, які позбігалися гратися з 7-річною донькою Олега — Юлею, розбирають монети. Олег йде від них до поля.

— Ось на цьому самому місці стара криниця була, — показує перехрестя сільської та польової доріг. — До одної бабки, вона вже померла давно, гості столичні приїхали. Вона їм щось про цю криницю наговорила, то вони на ранок техніку попривозили й копати стали. Нарили дві бочки. Не показували, що всередині. Бабці потом одну золоту монету дали. Думаю, що в бочках таких монет багато було.

Олег повертається на подвір"я, де діти граються старими копійками.

— Коли історію з бочками розказували, я малий ще був, — шукає щось у хаті. — Та все та історія й легенди в мене з голови не виходили. Тому купив металошукач. Із ним легко монети шукати. А інколи й цікавіше щось потрапляє.

Олег виносить із хати два камінці.

— Мільйони років назад над нашим районом метеорит пролітав і осколки розкидав. Тепер ці метеорити по всьому селі розкидані. Вони з металу, тому їх легко шукати. Кажуть, дуже дорогі камінчики.

Зараз ви читаєте новину «У селі Кантелина на Вінниччині діяв власний монетний двір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі