четвер, 23 лютого 2012 00:30

Рентгеном просвічували працівників алмазних копалень

Автор: фото: Катерина Гончарова
  У  Намібії Максим Кідрук відвідав заповідник, де живуть гепарди. Сфотографувався з хижаком. Працівники заповідника стверджували, що гостеві пощастило, бо не в кожного з них є таке фото
У Намібії Максим Кідрук відвідав заповідник, де живуть гепарди. Сфотографувався з хижаком. Працівники заповідника стверджували, що гостеві пощастило, бо не в кожного з них є таке фото

Письменник і мандрівник 27-річний Максим Кідрук цієї зими побував у африканській країні Намібія.

— Замість готелів там кемпінги. Це місце, де можна ставити машину і розбивати намет, поряд є душ. Усі вигоди — мінімальні. Коли вперше ночував у наметі, перелякався. Серед ночі почув, як у смітнику поряд порпається тварина. Дикі звірі в Африці всюди, машин не бояться. Але коли людина виходить з авто, одразу готуються нападати.

Був у заповіднику, де живуть гепарди. Вхід на територію коштує 400 гривень. Усі гепарди там вирощені людьми, звикли до відвідувачів, але можуть напасти. Та коли  хапають туриста, не знають, що з ним робити, бо матір не виховала в них інстинкту полювання.

Коли я гладив гепарда, поруч стояли двоє працівників заповідника, тримали палиці. Якби гепард на мене кинувся, одразу заспокоїли б його. Швидко сфотографували мене.

На півдні Намібії Максим відвідав каньйон Фіш Рівер, найбільший в Африці. Має 160 км завдовжки.

— Бачив метеорит Гоба, що впав 80 тисяч років тому. Він — найбільший на планеті, важить 66 тонн. Дивно, що від падіння не лишилося кратера. Має гладку поверхню. Коли метеорит ще не охороняли, туристи повідламували майже 2 тонни заліза на сувеніри.

З'їздив у безлюдне місто Колманскоп, де 100 років тому видобували алмази. В той час океанське узбережжя Намібії належало Німеччині. Там швидко збудували місто й почали масово шукати коштовні камені.

— Тоді відкрили лікарню, електростанцію, театр і казино. У місті поставили перший в Африці рентгенівський апарат. Для лікування його ніколи не використовували. Ним просвічували працівників алмазних копалень після роботи: ті часто ковтали камінці.

Зараз ви читаєте новину «Рентгеном просвічували працівників алмазних копалень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі