четвер, 19 листопада 2009 18:59

"Під ногами рухався тротуар, будинки хитались, як п"яні"

 

У Карибському морі розпочався сезон штормів. На початку тижня в Нікарагуа і Коста-Ріці лютував ураган Іда. Він далі просувається Латинською Америкою.

— Ми кажемо туристам, що вони можуть повернути путівки. Але від небезпечної поїздки поки що ніхто не відмовився, — говорить менеджер київської туристичної компанії "GTO" Валерій Охтій, 32 роки. — Таке вже було наприкінці вересня, під час землетрусу на острові Суматра в Індонезії.

Тоді найбільше постраждало туристичне місто Паданг. У ньому відпочивали сім українських туристів.

— Із друзями вечеряли в ресторані. Стіни почали труситися, підстрибнула підлога. Я вибіг на вулицю, — згадує житомирянин Олександр Степовий, 34 роки. У Паданзі він жив у готелі "Інна Муара". — Під ногами рухався тротуар, будинки хитались, як п"яні. Із готелю почали вибігати люди, дехто стрибав із балконів. Почалася сильна злива. Ми мокли, але в готель повертатися боялися. Будинки почали розвалюватися. Піднімалися хмари пилу, дощ їх змивав. За три будинки щось вибухнуло, мабуть, газ. Там почалася пожежа.

У готелі від землетрусу повилітали шибки, відвалилися вхідні двері.

— Я допомагав місцевим розбирати завали. Серед ночі прибули військові. Туристів зібрали у великому наметі, наказали не виходити. Довкола нас місцеві голосно сперечалися. Перекладач пояснив, що нас хочуть вивезти, бо чекають цунамі.

У готелі від землетрусу повилітали шибки

На ранок туристам принесли поїсти — варений рис і рибу. Після сніданку відпустили в готель збиратися.

— Одежу засипало пилом, битим склом. Везли нас у відкритих вантажівках. Біля мене сидів наляканий швед із пов"язкою на голові. На нього впала цеглина.

Постраждалих вивозили впродовж 5 год. до міста Демпас. Безкоштовно розселили в готелі.

— Додому вертатися ніхто не хотів. Це був четвертий день туру. Відпочивати залишалося 10 днів. За два тижні я заплатив 1200 доларів, квитки на літак купував окремо, — пояснює Олександр.

У фірмі "GTO" туристам обіцяють повернути всю вартість путівки і медичне страхування, якщо постраждають від стихії. 85% від вартості туру — якщо відмовляються від поїздки в небезпечну країну за місяць, 5% — за день.

— Є фірми, які грошей не віддають, — каже Валерій Охтій. — Туроператори часто купують дешеві медичні страховки в невеликих компаніях, які не застраховують від стихій. Перед тим як купувати путівку, раджу уважно прочитати договір.

Новорічні путівки на курорти Індонезії в "GTO" майже всі розкуплені.

— Найбезпечнішим є острів Балі, за 2 тисячі кілометрів від Суматри. Там землетрусу не було вже 100 років. Чи буде спокійно на острові на Новий рік, гарантувати не можемо.

Найпотужніший землетрус зафіксували 1960-го в Китаї — 9,5 бала.

Зараз ви читаєте новину «"Під ногами рухався тротуар, будинки хитались, як п"яні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі