середа, 05 липня 2006 18:39

"Окуньків можна годувати хробаками з рук"

Автор: фото: Михайло ГУЗАРЕВИЧ
  Відпочивальники озера Пісочного залюбки пірнають у прозору воду
Відпочивальники озера Пісочного залюбки пірнають у прозору воду

22-річний Михайло Лущак із Золочева Львівської області два роки поспіль на літні канікули їздить "дикуном" на Шацькі озера, що на Волині. Разом із компанією друзів обирає наметове містечко біля одного з трьох найбільших озер — Пісочного. Цього року туди збираються в кінці липня.

— Спершу хотіли поїхати на Арабатку до Криму. Але у друзів відпустки не збігалися. А в Шацьк їхати недовго. Там ми зробили своєрідну "базу" на 21 день. Одні приїжджали, інші їхали. У Криму так не вийшло б, — каже Михайло, потираючи незасмагле чоло.

До Шацька з автостанції N2 на Богдана Хмельницького у Львові їздять старенькі ЛАЗИ — о 8.30 та о 10.50. Один везе аж до санаторію "Лісова пісня" на самому озері — о 12.00. Та коли Михайло з друзями вперше приїхали на автостанцію "Шацьк", вони ще не знали, куди саме попрямують. Попросили таксиста відвезти їх кудись, де тихо. До Пісочного візник домчав їх за 10 гривень.

Пісочне — не дуже велике озеро. Обійти можна за півтори години. На березі розкидані різні відпочинкові бази. Наметове містечко — на протилежному березі.

— Ми обрали місце подалі від дискотек та шумних пляжів. Так можна зекономити. За 15 днів у наметах я витратив 700 гривень. Повірте — ні в чому собі не відмовляв із харчів чи питва, — розповідає Михайло.

За добу вартові містечка беруть по п"ять гривень із намету, по три — з автомобіля. При цьому величина намету на ціну не впливає.

— Одного разу на вихідні приїхав якийсь інтернат. Вихователі розтягли військове брезентове шатро, а всередині розставили кілька окремих наметів. Мешкало там людей 40, а платили як за один. А чолов"яга розставляв намет на причепі автомобіля, щоб платити тільки за машину, — сміється співрозмовник.

Комарів небагато, зате є гнізда диких ос

У містечку є туалети, вода, місця для вогнища, дерев"яні столики для їди. Вночі горить кілька ліхтарів. На стовпах прилаштовані розетки, де можна поголитися чи зарядити мобілку. Щоб мати освітлення біля намету, треба взяти із собою 20-метровий подовжувач і лампочку.

— Уранці ми їли те, що приносили селяни. Смажені пиріжки зі згущеним молоком, ягодами, капустою, картоплею по гривні. На замовлення місцеві готують борщ, пельмені, деруни, приносять яйця, молоко та сметану. Коштує це все як у Львові, а іноді — дешевше. Обід готували самі, а ввечері купували готове замариноване м"ясо на шашлик — у їдальнях з-під прилавка. Торік на ринку свинина коштувала 20 гривень, а нам продавали по 15 за кіло.

Вода в Пісочному прозора. Із маскою чи окулярами для пірнання видно маленьких окуньків, яких можна годувати хробаками майже з рук. Найвідоміший пляж — "Поліська Піцунда". Щоб зайти у воду по пояс, треба пройти метрів сто. Вода прогрівається, як тепле молоко. Зручно для малечі.

— На базах є трохи пошарпані катамарани і човни по три–п"ять гривень за годину. На них можна доплисти до місця, де ростуть здоровенні водяні лілії. Навколо озера — густий сосновий ліс, повітря чисте й ароматне. Комарів не так багато, як нарікають. Зате є гнізда диких ос. Якщо їх потривожити, нападають зграєю. Мене одного разу п"ять разів укусили, — згадує Михайло.

— Обов"язково бодай раз зустріньте сонце на Шацьких озерах. Встаньте перед четвертою. Коли сонце пробуджується, вода в озері здається червоною. І немає жодної хвильки.





Озеро потемніло від водоростей


Два тижні тому відпочивальники санаторію "Лісова пісня" на березі Пісочного здійняли паніку. Цілющі води озера, багаті сріблом та гліцерином, раптом потемніли. Де-не-де з"явилася бура пліснява з гнилим смородом. Поповзли чутки, що до найчистішої водойми Шацького озерного каскаду потрапили каналізаційні стоки.

— Санепідемстанція перевірила справність каналізаційних колодязів і взяла проби озерної води. Ніякого забруднення не виявила, — заспокоює директор санаторію "Лісова пісня" Віктор Карпук, 53 роки.

До експертизи долучилися науковці Львівського національного університету і місцеві екологи. Водолази підняли зразки водоростей з різних глибин водойми.

— Озеро потемніло через біологічні процеси на дні. Це природна реакція рослин на високу температуру води, — пояснює начальник обласного управління екоресурсів Ростислав Мігас, 52 роки.

Таке явище на Пісочному спостерігають не вперше. Торік у спеку потемніли хвилі на протилежному від санаторію березі озера, так званій "Піцунді". Нині вода поступово очищується. Бурі плями є хіба що в очеретяних заплавах.

Роман ЖИЖАРА

Зараз ви читаєте новину «"Окуньків можна годувати хробаками з рук"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі