пʼятниця, 17 червня 2011 05:15

Метро в Баку їздить без жетонів

Автор: фото З САЙТА WWW.venividi.ru
  У старій частині міста Баку є багато готелів, ресторанів і сувенірних крамниць.  Тут знімали деякі сцени фільму ”Діамантова рука”, зокрема з висловом ”черт побери”
У старій частині міста Баку є багато готелів, ресторанів і сувенірних крамниць. Тут знімали деякі сцени фільму ”Діамантова рука”, зокрема з висловом ”черт побери”

Проходив три місяці практику в Грузії, тож вирішив на день поїхати до сусіднього Азербайджану. Дорога туди й назад обійшлася в 600 грн.

Зі мною їде дівчина-азербайджанка Ґюляр.

— У Баку розвинена інфраструктура, а люди помирають із голоду. І диктатура, — каже. — Середнього класу немає. Ти або багатий, або дуже бідний. Мільйонери поскуповували всі новозбудовані квартири, але не мають кому їх здати в оренду.

Міняю $100. Цих грошей мені вистачило на день.

Ловлю таксі. Переважно це румунські "дачії", російських автівок немає. Таксист Мурад, років 30, пропонує підвезти до центрального цвинтаря. Розмовляємо турецькою.

— Там похований Гейдар Алієв. Завтра його день народження. Усіх зганяють класти квіти на могилу.

Цвинтар розташований неподалік парламенту. Більшість могил — прості гранітні плити. Азербайджанці-шиїти не ставлять хрестів. Знаходжу могилу Абульфаза Ельчибея, першого президента країни. Поряд проходять святково вбрані школярі з квітами. Викладачі ведуть їх до могили Гейдара Алієва. Вона трохи далі. Там багато поліції. Інші люди кладуть квіти Алієву, розвертаються і йдуть до могили Ельчибея. Вклоняються йому.

Неподалік кладовища стоїть будівля азербайджанського парламенту Меджлісу. Кажуть, її реставрували італійські архітектори. Велика сіра споруда не викликає захоплення. Навпроти неї — новозведена мечеть.

Метро їдемо до історичного центру. Жетонів немає, купую картку за 2 манати. Її можна поповнювати. Одна поїздка коштує 20 ґяпіків — 2 грн. Коли картка вже не потрібна, її можна здати в касу. 2 манати повернуть.

У метро чисто, всюди реклама.

Старе місто — це не дуже велика територія, забудована в ХІ ст. у східному стилі. Є багато готелів, сувенірних крамниць та ресторанів. Тут знімали деякі сцени фільму "Діамантова рука", зокрема з "черт побери".

На узбережжі Каспійського моря заходимо до чайхани "Алі та Ніно". Чай тут смачніший від грузинського, тому грузини везуть його з Азербайджану із пахлавою. Подають напій у склянках у формі груші — армудах. Чай в них довго не холоне завдяки вузькій шийці Коштує 1,5 маната. Цукор пропонують окремо.

У ресторані замовляю дюшбара — суп із пельменями завбільшки як ніготь.

— Господині самі їх скручують і начиняють. Наші страви часто називають вірменськими. Але поглянь, чи зможе вірменка зробити таку ювелірну роботу? Ні, на це здатні лише руки тюркських жінок, — каже моя подруга Нармін.

На друге беру долму — голубці з виноградного листя. Їх їдять з кислим йогуртом.

Алкоголю азербайджанці майже не вживають.

Вечеря обходиться приблизно у 40 манатів. Платить Нармін. Вона каже, що ніхто з азербайджанців не дозволить платити за їжу своєму гостеві.

До поїзда лишається година. Здіймається вітер. Азербайджан — степова країна, тож дме тут сильно.

— За день у Баку погода змінювалась тричі. Вранці був дощ, потім яскраве сонце і, нарешті, вітер увечері. У нас таке часто буває, — говорить Нармін.

Зараз ви читаєте новину «Метро в Баку їздить без жетонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі