четвер, 27 грудня 2012 06:45

Горілку варять з кокосів

На Шри-Ланці Новий рік узимку святкують тільки іноземці, розповідає Андрій Чорний. Він побував на острові 2008 року. — Уздовж пляжу є кафе і ресторани. Ніде ні танців, ні музики. Хіба араукарії в горщиках стоять, ніби ялинки. Ми з жінкою купили горілки з кокосового соку. Пірнали на рифах, роздивлялися риб. Раптом чуємо — хтось співає під гітару. Ми побачили місцевих хлопців із тамтамами та губними гармошками. Вони покликали нас. Усередину кола поставили свічки, обгорнули папером від вітру. Цілу ніч танцювали.

Коли повернулися до свого гест-хаузу, побачили у дворі вогнища з великими казанами. Напівголі чоловіки варили страву із рисового борошна та меду на кокосовому молоці.

— Це був буддійський ритуал. Вариво розлили по горщиках. Зранку вся сім'я сіла за столик. Склали руки, перед кожним лампадка. Нас теж посадили. Почитали мантри. Хазяйка видала всім по порції смачної кокосової карамелі. Вона нас кожен день годувала. На кухні замість плити — кілька цеглин, на які ставлять каструлі. Під ними розводять вогонь.

За кімнату в хатині туристи платили $7 на добу.

Зараз ви читаєте новину «Горілку варять з кокосів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі