четвер, 12 червня 2008 18:30

120 років тому Ділове визнали центром Європи

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Туристи з Мукачевого фотографуються біля центру Європи — поблизу села Ділове Рахівського району на Закарпатті
Туристи з Мукачевого фотографуються біля центру Європи — поблизу села Ділове Рахівського району на Закарпатті

У селі Ділове Рахівського району Закарпаття розташований географічний центр Європи. 1887 року тут установили кам"яний стовпчик, на якому латиною написали: "Постійне, точне, вічне місце. Дуже точно, зі спеціальним приладом, виготовленим в Австро-Угорщині, за шкалою меридіанів та паралелей, встановлений центр Європи. Рік 1887".

Село розташоване за 190 км від Ужгорода та 140 км — від Івано-Франківська. З Ужгорода мікроавтобуси їздять сюди 10 разів на день. Перший рейс із автовокзалу — о 6.30, останній — о 14.20. Тривалість поїздки — 5,5 год.

Ділове стоїть за 50 м від українсько-румунського кордону. На протилежному березі річки Тиси — румунське село Вишівська Долина Сигетського округу. Жителі двох сусідніх країн перегукуються між собою через річку.

— До війни село називали Трибушанами, — зустрічає сільський голова Ділового Людмила Романюк, 52 роки. — Бо тут жили три брати Бушани. А Діловим згодом назвали, бо в селі мешкали ділові люди.

У ХІХ ст. у Трибушанах добували залізну руду в скелях гори Довгарунь. Середньовічні штольні збереглися дотепер. 1861-го Калман Каган, єврей із румунського містечка Сигет, збудував ще й склодувний завод. Приїхали поляки, чехи, німці, словаки, італійці. Вони прокладали для Австро-Угорщини залізничну колію в горах.

— Інженери прорахували, що саме біля Трибушан має бути центр Європи, — каже Романюк. — Вчені Віденської цісарсько-королівської академії наук підтвердили, що тут перетинаються уявні лінії між Лісабоном і Уралом, Кавказом і Північним морем, землею Франца-Йосипа та Босфором.

Приблизно двометровий стовпчик розташований обіч дороги Мукачеве—Рогатин. Тут завжди повно туристів. Приїздять фотографуватися наречені з довколишніх сіл. Неподалік є музей-колиба. В ній туристи зупиняються, щоб пообідати гуцульськими стравами. Власник закладу Василь Шорбан зібрав сотні стародавніх прасок, ключів, горнят, одягу. Поряд будує готель. Поки що туристи зупиняються на нічліг за 18 км — у райцентрі Рахів або за 8 км — у селі Костилівка, де є кілька сільських зелених садиб.

У Діловому є пекарня, де хліб випікають на вугіллі

Людмила Романюк розповідає, за переписом 1935-го в центрі Європи жили 1000 українців, майже 300 євреїв, 200 угорців, 60 чехів і 70 осіб інших національностей. Нащадки іноземців — Корадіні, Манфреді, Монтеглоні, Бізі — мешкають тут дотепер.

У селі є чотири церкви. Стоїть дерев"яний храм Успення Пресвятої Богородиці, збудований 1750-го. Селяни склалися грошима й поновили нещодавно фасад будівлі. У Діловому є ще мармуровий кар"єр.

— Облицювальними плитами з нього прикрашали київське метро. А крошивом 1986-го посипали Чорнобильську АЕС, коли там сталася аварія. Мармур добре поглинає радіонукліди, — каже війт.

У середині минулого століття в урочищі Сауляк біля Ділового російський геолог Глиномедов знайшов золото. Родовище розробляють великобританці та австралійці.

— Це — найбільша жила золота в Україні, — показує Лариса вул. Марка Бараболі, яка веде до золоторудника. — Через місяць геологи збираються відкрити тут збагачувальну фабрику.

У селі є пекарня, де хліб випікають на вугіллі, дві аптеки, філія Ощадбанку, прикордонна застава, амбулаторія, лісівництво. Тут починається пішохідний та автомобільний туристичні маршрути на гору Піп-Іван. Перед тим, як податися в гори, треба зареєструватися на прикордонній заставі, бо за горою — вже румунська територія. На протилежному березі Тиси розкинулося румунське село Бистрий. Обидва населені пункти невдовзі з"єднає міст. Його будують румуни.

Зараз ви читаєте новину «120 років тому Ділове визнали центром Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі