неділя, 15 серпня 2021 21:00

Жодна команда не могла встояти проти "Реала"

Наступного тижня стартує черговий розіграш Ліги чемпіонів. Починаємо серію оповідань про переможців найпрестижнішого турніру. В 1956-60 роках 5 років поспіль перемагав знаменитий мадридський "Реал".

У другій половині 1950-х років в Європі було чимало гідних, сильних і по-справжньому крутих команд, кожна з яких могла би претендувати на виграш Кубка європейських чемпіонів. Але, на їхню біду, в цей же час великі справи на чолі мадридського "Реала" творив Сантьяго Бернабеу. Саме він стояв біля витоків філософії королівського клубу, у відповідності до якої в "Реалі" повинні грати тільки найкращі. На зорі історії єврокубків склад у "бланкос" підібрався воістину чарівний. Та команда-легенда була свого часу непереможною на міжнародній арені, назавжди вписавши своє ім'я в історію світового футболу. Про це пише "Футбум".

"Нам просто не пощастило опинитися в один час з цієї неймовірної командою" Реала ". Якби не вони, "Реймс" міг би роками царювати в Європі", - сказав воротар "Реймса" Домінік Колона після другого програного мадридцям фіналу КЄЧ. Тим "Реалом" захоплювалися Жюст Фонтен ( "Крім збірної Бразилії," Реал "того часу був кращою командою, яку я бачив у своєму житті"), Метт Басбі і Алекс Фергюсон ( "Мені пощастило в молодості потрапити під вплив того великого" Реала " і Ді Стефано "). А великий англійський бомбардир Джиммі Грівз, згадуючи, як вся збірна Англії з відкритими ротами дивилася фінал "Реал" - "Айнтрахт", говорив, що кожен з них розумів - гра мадридців була верхом футбольної майстерності та на роки випереджала свій час.

Все свідоме життя Сантьяго Бернабеу пов'язане з мадридським "Реалом", а з 1955 року його ім'я носить домашній стадіон "бланкос". До будівництва цього стадіону, який спочатку називався "Нуево Чамартін", дон Сантьяго має саме пряме відношення. Сеньйор Бернабеу і Рафаель Сальгадо влітку 1944 року отримали кредит на купівлю землі біля арени "Чамартін", восени почалися будівельні роботи, а в грудні 1947-го новий стадіон був зданий в експлуатацію. Спочатку "Нуево Чамартін" вміщував трохи більше 75 тисяч глядачів, а після реконструкції в 1954 році місткість збільшилася до 102 тисяч, а незабаром арена була перейменована.

  Саньяго Бернабеу зробив революцію в футбольному менеджменті. Фото: "Реал"
Саньяго Бернабеу зробив революцію в футбольному менеджменті. Фото: "Реал"

Бернабеу є вихованцем "Реала" і всю свою кар'єру футболіста (1914-1927) провів у рідному клубі. У ті роки футбольні команди грали в рази менше матчів, ніж у наш час. Згідно з наявними даними, у всіх турнірах у складі "бланкос" Бернабеу зіграв 79 матчів, в яких забив 68 м'ячів (статистика без урахування виставкових і товариських поєдинків, в яких Бернабеу, до слова, теж помітно виділявся). При цьому Сантьяго вважався одним з кращих атакуючих іспанських футболістів свого часу. Після завершення ігрової кар'єри був спортивним директором клубу, асистентом головного тренера, головним тренером, а в 1943 році став президентом "Реала" і займав цей пост до самої смерті (2 червня 1978 року).

Під час громадянської війни в Іспанії (1936-1939) Бернабеу був засуджений до страти за свої антикомуністичні ідеї. Сантьяго вчасно попередили і він встиг втекти, а потім пішов на фронт добровольцем у віці 42 років і боровся за франкістів, удостоївшись навіть нагороди за мужність під час кампанії в Каталонії. По завершенні бойових дій повернувся в клуб. Війна практично нічого не залишила новому президенту "Реала": стадіон "Чамартін" був зруйнований, офіс клубу розграбований, загинули багато футболістів і співробітники. Але, незважаючи ні на що, сеньйор Сантьяго не залишав мрію зробити "Реал" найкращим клубом в світі.

Всього ж за час президентства Сантьяго Бернабеу королівський клуб виграв 35 трофеїв - 16 чемпіонських титулів, шість Кубків Іспанії, шість Кубків європейських чемпіонів, Кубок володарів Кубків, Міжконтинентальний кубок і ще кілька турнірів.

Спершу з'явився стадіон, незабаром "бланкос" отримали власну тренувальну базу, а це в ті роки мало хто міг собі дозволити. Тоді ж Сантьяго Бернабеу придумав революційну систему управління, яку в майбутньому візьмуть на озброєння майже всі європейські клуби: рада директорів тепер ухвалювала рішення, реалізацією яких займалися відповідні відділи. Плюс, з ініціативи президента була створена скаутська служба, що займається пошуком гравців по всьому світу. Приділено пильну увагу резервній команді, найкращі гравці якої регулярно поповнювали основний склад "бланкос". Особливу увагу Сантьяго Бернабеу приділяв комплектації команди, намагаючись за всяку ціну дістати тільки найкращих. За безпосередньої участі президента склад "Реала" поповнили воістину великі футболісти - Альфредо Ді Стефано, Пако Хенто, Раймон Копа, Ференц Пушкаш і багато інших.

Більшість зіркових новачків перебралися в Мадрид в 50-і роки, а "Реал" на той час всього лише двічі в своїй історії ставав чемпіоном Іспанії (1931-1933). Третє і четверте чемпіонство були здобуті в 1954 і 1955 роках, а величезний внесок в виграш тих трофеїв вклали Ді Стефано, Хенто і Ектор Ріаль, який перейшов в "Реал" з уругвайського "Насьоналя" після листування зі своїм другом Альфредо, який особисто рекомендував його Бернабеу . Ці титули стали початком золотої епохи "бланкос". Всього ж за час президентства Сантьяго Бернабеу королівський клуб виграв 35 трофеїв - 16 чемпіонських титулів, шість Кубків Іспанії, шість Кубків європейських чемпіонів, Кубок володарів Кубків, Міжконтинентальний кубок і ще кілька турнірів.

Зібрати таку могутню і видатну команду президенту "Реала" багато в чому допомогло його власне розуміння футболу. Адже він був ще й дуже хорошим гравцем, а також попрацював трохи тренером. Ще Сантьяго Бернабеу був видатним футбольним менеджером. Той "Реал", за словами Алекса Фергюсона, став прикладом того, яким повинен бути сучасний футбольний клуб. Також Бернабеу швидко зрозумів, що посилення можна і потрібно шукати не тільки в Іспанії та Європі, але і за океаном.

  Непереможна команда кінця 50-их років. Фото: "Реал"
Непереможна команда кінця 50-их років. Фото: "Реал"

Зрозумівши, що "бланкос" стають непереможною силою, керівники іспанських клубів провели екстрені збори на Мальорці, на якому було вирішено обмежити кількість легіонерів, які можуть одночасно бути на полі, до двох. З приходом Раймона Копа у "Реала" стало три легіонери. Бернабеу у відповідь найняв кращих юристів, які швидко знайшли іспанські корені у Ектора Ріаля, що допомогло прискорити його натуралізацію.

1955 році з подачі журналістів газети "L'Equipe" Габріеля Ано і Жака Феррана був заснований міжнародний турнір, який отримав назву Кубок європейських чемпіонів. "Реал", треба сказати, дуже вчасно обзавівся четвертим титулом в Прімері і отримав путівку від Іспанії в перший розіграш нового турніру. Дебютний матч у рамках КЄЧ "бланкос" зіграли 8 вересня 1955 року в Женеві проти "Серветта". Швейцарців тоді тренував австрієць Карл Раппан, який настільки боявся атакуючої міці "Реала", що вибрав на гру глибоко оборонну тактику, більш відому як "засув", що стала згодом основою "катеначо". "Серветт" досить довго вдавалося тримати свої ворота на замку, але в кінцівці матчу іспанці все ж забили два м'ячі (відзначилися Мігель Муньос і Ектор Ріал). У матчі-відповіді виконував соло Ді Стефано, який забив два м'ячі і віддав дві гольові передачі, що привело до перемоги мадридців з рахунком 5:0.

Матч-відповідь прийшов в лютих для іспанців умовах (матч грався 29 січня) - мороз, що пробирає до кісток вітер, і поле, вкрите солідним шаром снігу

Легко і просто "Реал" виграв і свій наступний домашній матч в КЄЧ, розгромивши вдома югославський "Партизан" - 4:0 (дубль оформив Еліодоро Кастаньо, ще по голу забили Хенто і Ді Стефано). Матч-відповідь прийшов в лютих для іспанців умовах (матч грався 29 січня) - мороз, що пробирає до кісток вітер, і поле, вкрите солідним шаром снігу. Господарі на 87-й хвилині повели 3:0, але сенсації не сталося завдяки натхненній роботі в "рамці" Хуана Алонсо, який зіграв один з найкращих матчів у своїй кар'єрі.

У півфіналі "Реал" зустрівся з італійським "Міланом", тон у грі якого задавали шведи Лідхольм і Нордаль. У Мадриді господарі двічі виходили вперед, але італійці змогли відігратися. У кінцівці 1-го тайму Роке Ольсен забив третій гол "бланкос", а остаточний рахунок встановив Ді Стефано. У матчі-відповіді "Мілан" виграв 2:1 завдяки двом пенальті, забитим після голу Хосеіто.

Перший фінал КЄЧ відбувся 13 червня 1956 року в Парижі на стадіоні "Парк де Пренс". Вже до 10-й хвилині "Реймс" завдяки голам Леблона і Темплена вигравав 2:0. Але незабаром Ді Стефано скоротив відставання "Реала", а потім його друг Ріал зрівняв рахунок. На 62-й хвилині Мішель Ідальго знову вивів французів вперед, але іспанці оперативно відігралися (відзначився Маркітос). Переможний же гол в матчі забив все той же Ектор Ріаль, який відзначився на 79-й хвилині.

Перший Кубок чемпіонів "Реал" виграв, але при цьому в чемпіонаті Іспанії "бланкос" фінішували третіми, пропустивши вперед "Барселону" і на десять очок відставши від чемпіона, "Атлетика" з Більбао. Регламент Кубка чемпіонів дозволяв переможцю захищати свій титул незалежно від того, яке місце команда-переможець займе в своєму чемпіонаті, і цей пункт викликав загальне обурення у клубів Примери. Захист титулу мадридці почали з домашньої перемоги над віденським "Рапідом" з рахунком 4:2 (по дублю оформили Альфредо Ді Стефано і Рамон Марсаль).

У Відні австрійці завдяки хет-трику Ернста Хаппеля (видатний в майбутньому тренер під час перебування гравцем діяв на позиції захисника) виграли 3:1 (за гостей забив великий Альфредо). Перегравати "Реал" і "Рапід" домовилися в Мадриді на стадіоні "Сантьяго Бернабеу", а щоби так сталося, "людина-стадіон", подейкують, дав значний хабар (близько 250 тисяч американських грошей) колезі-президенту австрійського клубу. Третій матч серії іспанці виграли 2:0 завдяки голам Хосеіто і Копа.

У чвертьфіналі "бланкос" без особливих проблем розібралися з французької "Ніццою", вигравши вдома з рахунком 3:0 (дубль Енріке Матеоса і гол Хосеіто), а на виїзді - 3:2 (дубль Ді Стефано і гол Хосеіто). У півфіналі "Реалу" дістався "Манчестер Юнайтед", ті самі "Малюки Басбі", більшості з яких менш ніж через рік вже не буде в живих. Мадридці продовжили свою переможну домашню серію в КЄЧ, вигравши 3:1 на "Бернабеу" (по голу забили Ріаль, Ді Стефано і Матеос), а поєдинок на "Олд Траффорд" завершився бойовою нічиєю 2:2 - гості виграли перший тайм у два м'ячі (відзначилися Копа і Ріаль), а в другій половині команда Метта Басбі відігралася завдяки голам Томмі Тейлора і Боббі Чарльтона.

Другий в історії фінал Кубка європейських чемпіонів відбувся у Мадриді на стадіоні "Сантьяго Бернабеу", де "Реал" приймав італійську "Фіорентину". Цей фінал зібрав 115 тисяч глядачів, що набагато більше заявленої місткості арени. "Фіалки" гідно виглядали на тлі лідера. Не виключено, що італійці б все одно в підсумку програли, але не можна не відзначити, що відкрити рахунок "бланкос" допоміг голландський арбітр Лео Хорн, один з найкращих, між іншим, представників суддівського корпусу своєї країни в її історії. Він призначив пенальті-фантом в ворота "Фіорентини", який реалізував Ді Стефано. А ще італійці були вкрай обурені, що під час святкового банкету керівництво "Реала" подарувало Хорну золотий годинник і затиск для краватки з діамантами (Не шуби, звичайно, але теж нічого так подаруночки). Другий же гол у фіналі незабаром забив Пако Хенто.

Похід "бланкос" за третім Кубком чемпіонів почався в Антверпені, де чемпіон Іспанії з рахунком 2:1 завдяки дублю Ді Стефано обіграв місцевий однойменний бельгійський клуб. У відповідь же грі мадридці знищили бельгійців - 6:0 (хет-трик Ріаля, ще по голу забили Марсаль, Копа і Хенто). Наступною жертвою блискучого Мадрида стала "Севілья", яка відхопила 0:8 на "Сантьяго Бернабеу" (покер Ді Стефано, дубль Копа, голи Марсаля і Хенто), а поєдинок на "Естадіо Нервіон", який в тому ж 1958 році закритий у зв'язку з відкриттям стадіону "Рамон Санчес Пісхуан", завершився нічиєю 2:2.

У півфіналі "Реалу" попався угорський "Вашаш", і знову результат протистояння було вирішено в першій грі, яку мадридці виграли вдома з рахунком 4:0 (хет-трик Альфредо Ді Стефано і гол від Марсаля). У Будапешті ж під пильними поглядами 100 тисяч уболівальників на стадіоні, який нині носить ім'я великого Ференца Пушкаша, угорці виграли 2:0.

У фіналі, який відбувся 28 травня 1958 року в Брюсселі на стадіоні "Ейзель", зустрілися "Реал" і "Мілан" з Чезаре Мальдіні в центрі оборони, чия кар'єра якраз набирала обертів. Цей фінал був насичений не тільки голами, а й великою кількістю жорстких зіткнень і ударів, якими, в першу чергу, не гребували італійці (капітан "росонері" Лідхольм, наприклад, грав на позиції ліберо, весь матч вів полювання на Ді Стефано) .

У першому таймі обійшлося без забитих м'ячів, а потім пішла вода гаряча: Ск'яффіно вивів "Мілан" вперед на 59-й хвилині, через 15 хвилин Ді Стефано зрівнює рахунок, Грильо знову виводить італійців вперед, але буквально в наступній атаці "Реал" відіграється завдяки голу Ріаля. У додатковий час удар Кукк'яроні приймає на себе поперечина, мадридці вибігають в свою атаку, в якій забиває Хенто. 3:2 - Кубок чемпіонів знову їде в іспанську столицю.

У нього пивний живіт, як я можу ставити його до складу?", - задавався питанням тренер "бланкос" Карнілья.

"Реал" тим часом підписав Ференца Пушкаша, якого Сантьяго Бернабеу спочатку не дуже хотів бачити у своїй зірковій команді. Застарий, мовляв, та й із зайвою вагою кілограмів на 30. Плюс угорець мотав дворічну дискваліфікацію за втечу від комунізму під час міжнародного турне "Гонведа", ​​і зіграти за новий клуб зміг тільки на початку 1959-го. "У нього пивний живіт, як я можу ставити його до складу?", - задавався питанням тренер "бланкос" Карнілья.

На той час "Реал" вже наближався до свого чергового міжнародного успіху. У першому раунді іспанці не особливо феєрили в протистояннях з турецьким "Бешикташем" - перемога 2:0 (Сантістебан, Копа) і нічия 1:1 (Сантістебан) в Стамбулі. У чвертьфіналі команда Карнільї знову не змогла виграти в гостях, зігравши 0:0 у Відні з "Вінером", але зате "бланкос" відвели, що називається, душу в домашній грі - 7:1 (покер Ді Стефано оформив, ще по голу забили Матеос, Ріаль і Хенто). У півфіналі КЄЧ 1958-1959 відбулося перше на міжнародній арені дербі Мадрида. "Реал" обіграв "Атлетико" на своєму полі, здобувши вольову перемогу 2:1 (відзначилися Ріаль і Пушкаш, який реалізував пенальті). "Атлетико" взяв реванш на "Естадіо Метрополітан" (1:0), а перегравання відбулася в Сарагосі на "Ромареда", де "бланкос" ще разок виграли 2:1. І знову переможний гол на свій рахунок записав Пушкаш, а відкрив рахунок в грі Альфредо Ді Стефано.

Фінал КЄЧ 1958-1959 відбувся 3 червня в Штутгарті. "Реалу" знову-таки протистояв французький "Реймс". Цей фінал, як кажуть очевидці, був найбільш нудним із п'яти перших єврокубкових фіналів "бланкос", які обіграли французів з рахунком 2:0 (Матеос відкрив рахунок вже на 1-й хвилині, а закріпив успіх Ді Стефано, який відзначився відразу після перерви).

У 1959-му Сантьяго Бернабеу заманив в "Реал" свіжоспеченого чемпіона світу, найкращого гравця ЧС-1958 бразильця Діді, видатного плеймейкера свого часу, який зазивав в Мадрид своїх партнерів по збірній (в тому числі, і великого Пеле), але історія, як у випадку з Ді Стефано і Ріаля, не повторилася. Мало того, Діді взагалі не заграв в "Реалі". Багато в чому через конфлікти з лідерами "бланкос", котрі не прийняли бразильця через те, насамперед, що він відняв у них чималу частину прихильників, а також був найбільш високооплачуваним гравцем в команді. У підсумку бразилець поїхав страшенно ображений на все, що пов'язано з Іспанією. Шлях до п'ятого "вухатого" для "Реала" почався з розминки на люксембурзькому "Женессі" - 7:0 в Мадриді (хет-трик Пушкаша, що набрав форму, дубль 21-річного форварда Чуса Еррери, який рівно через три роки помре від раку, голи Ді Стефано і Матеоса) і 5:2 в Люксембурзі (Матеос оформив дубль, по голу забили Хосе Марія Відаль, Ді Стефано і Пушкаш).

У чвертьфіналі "бланкос" грали з "Ніццою". "Орлята" виграли вдома з рахунком 3:2 завдяки хет-трику люксембуржця Віка Нюренберга (за іспанців забивали Еррера і Ріаль), ну а на "Сантьяго Бернабеу" мадридці як і раніше були безжальні до суперників - 4:0 (відзначилися Пепільо, Хенто , Ді Стефано і Пушкаш).

"Барселона" обіграла "Реал" на "Камп Ноу" з рахунком 3:1, зробивши крок до майбутнього чемпіонства, яке каталонці візьмуть, випередивши "бланкос" за рахунок кращої різниці м'ячів (+58 проти +56) за однакової кількості очок. І тут же непримиренних суперників чекали очні поєдинки в півфіналі Кубка чемпіонів, перше Ель Класико на міжнародній арені. "Реал" звично виграв на "Сантьяго Бернабеу" - 3:1 (дубль Ді Стефано і гол Ференца Пушкаша). А через три тижні мадридці знову обіграють "блаугранас" з таким же рахунком, тільки на їхньому полі (в цій грі двічі відзначився Пушкаш і разок забив Хенто).

Фінал КЄЧ 1959-1960 відбувся 13 травня в Глазго на стадіоні "Хемпден Парк". "Айнтрахт" у півфіналі вибив шотландський "Рейнджерс", ставши першою німецькою командою в фіналі Кубка чемпіонів, а тому не дивно, що трибуни були категорично налаштовані проти німців. Ну і "Реал", ясна річ, був налаштований виключно на перемогу. Ця гра, як вважається, стала лебединою піснею "бланкос", піком команди Ді Стефано, Хенто і компанії. Іспанці здобули красиву перемогу з рахунком 7:3 - великий Альфредо оформив хет-трик, а великий Ференц забив чотири. "Реал" же виграв п'ятий поспіль Кубок чемпіонів, отримавши трофей на вічне зберігання.

- Жодна команда не вистояла б сьогодні в битві з мадридським "Реалом". Його гра була подібна самого неймовірного феєрверку, який тільки можна побачити на своєму віку, - написав французький журналіст Жан Ескеназі.

У наступному розіграші КЄЧ його постійний на той момент переможець вилетів в першому ж для себе раунді, поступившись дорогою "Барселоні" - 2:2 вдома і 1:2 в гостях. Тим самим перервалася і домашня переможна серія "Реала" в КЄЧ, який виграв всі 17 попередніх поєдинків в турнірі на "Сантьяго Бернабеу". З'являлися нові зірки, багато клубів почали вкладати всі великі кошти на посилення складу, в повній мірі освоївши і застосувавши на практиці методи Сантьяго Бернабеу з ведення футбольних справ. Конкуренція зростала, а зірки "Реала" потихеньку старіли.

Зараз ви читаєте новину «Жодна команда не могла встояти проти "Реала"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі